Netezőket zsarol a Magyar Rendőrség vírus

Netezőket zsarol a Magyar Rendőrség vírus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt időszakban gyorsan terjed a kért összeg kifizetésének megtagadása esetén gépünkről mindent letörlő vírus magyarországi változata. A kártékony program ráadásul nemcsak magyarul üzen, de egy hazai szerv, a magyar rendőrség intézkedésének látszatát kelti.

A vírus kizárja a felhasználót saját számítógépéről, majd a tiltás csak 200 dollár ellenében oldja fel. Ha valaki 24 órán belül nem fizet, minden adat törlődhet a gépről - ezt írtuk korábban egy főleg Skype-on terjedő vírus működéséről, amelynek most megérkezett a magyarított verziója, ami börtönbüntetéssel is fenyegeti a felhasználót. A magyar rendőrségre hivatkozó változatról készült képernyőképet megtekintheti az UrbanLegends.hu-n.

A városi legendákkal foglalkozó oldal összeállítása szerint a összesen 13 országban terjedt el már tavasszal hasonló kártevő, amelyhez hasonlóval már évek óta próbálkoznak a netes csalók.

Mivel a gép tartalma valóban veszélyben van, ha nem fizetünk, ezért fontos a megfelelő, akár ingyenesen is elérhető vírusvédelem.