Ne dőljön be: ismét zsarol a rendőrségi számítógépes vírus

Ne dőljön be: ismét zsarol a rendőrségi számítógépes vírus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húsz-ötven millió forintos bírsággal és öttől hét évig terjedő börtönbüntetéssel riogat az a számítógépes vírus, ami ismét terjed a magyar neten. A vírus mögött állók azt ígérik: 25 ezer forint befizetésével elkerülhető a baj.

Sokan megijednek tőle, ha a képernyőjükön hirtelen feltűnik egy üzenet, ami néhány komolynak látszó rendőrségi és belügyminisztériumi logó kíséretében arra figyelmezteti a felhasználót, hogy tömeges spamküldésre és gyerekpornóra utaló nyomokat is találtak számítógépén. Egy ilyen után már a magyartalan megfogalmazás sem számít – főleg akkor, ha több tízmillió forintos bírsággal és sokévnyi börtönnel is fenyegetnek, komolynak tűnő törvényi utalásokkal –, ha 25 ezer forintos befizetéssel semmissé lehet tenni az ügyet.

Jó hírünk van: nincs ügy, a fent is látható kiírás ugyanis teljes mértékben kamu, semmilyen valóságalapja nincs a gépen, csak egy rosszindulatú szoftver, ami megjeleníti az üzenetet. A zsaroló vírusok egyre népszerűbbek, a tíz legelterjedtebb kártevő fele már hasonló módon működik, időnként komoly veszélynek kitéve a felhasználót, aki ha nem fizet 48 órán belül, minden törlődik a számítógépéről vagy éppen mobiljáról.

A szóban forgó kártevő a Magyar Rendőrség vírus egy variánsa. Védekezni ellene megfelelő vírusvédelmi szoftverrel lehet, ha pedig már a gépünkre került, például a Microsoft ingyenesen letölthető Safety Scannere segít felkutatni és eltávolítani.

Ha máskor is szeretne értesülni a gépét fenyegető veszélyekről, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.