Itt a pazarlásszámláló: ezt dobja ki ön!

Itt a pazarlásszámláló: ezt dobja ki ön!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Esetenként tényleg megdöbbentő, valós idejű, a másodpercekkel együtt változó adatokkal szembesülhetünk a világ élelmiszer-termelésével és pazarlásával kapcsolatban az alábbi oldalon.

Többek között az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatain alapszik egy „élelemezési világóra” (World Food Clock), amely időben folyamatosan változva mutatja a világ mezőgazdaságával és élelmiszeriparával kapcsolatos legfontosabb adatokat, külön fókuszálva az elképesztő mértékű pazarlásra.

Látható, hogy hány gigajoule energia, hány tonna víz fogy másodpercenként, hány hektárnyi élelmiszer megy veszendőbe (miközben a világ népességének 12 százaléka alultáplált), illetve az is, hogy mindeközben hány tonna, az üvegházhatás kialakulását segítő gáz kerül a levegőbe.

Döbbenetes, hogy mindössze 10 perc alatt több mint 15 millió dollár értékű élelmiszer válik hulladékká, és kontinensekre lebontva informálódhatunk arról, hogy hány százalékban felelős ezért a termelés, a feldolgozás, a tárolás, illetve maguk a háztartások.

A színes grafikonok között fentről lefelé haladhatunk, de esetenként az oldalsó nyilakra kattintva további részletezéshez juthatunk.