Ellopták a bankkártyáját? Nem baj, így úgysem tudják majd használni

Ellopták a bankkártyáját? Nem baj, így úgysem tudják majd használni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hitelkártya-vásárlások technológiai hátterét biztosító brit WorldPay cég újdonsága okafogyottá teheti a bankkártyalopásokat.

Ha valaki elemel manapság egy bankkártyát, és még a hozzá tartozó PIN kódot is tudja, „nyert ügye” van, amíg a tulajdonos nem tiltja le a kártyát, addig szabadon használhatja.

Az alternatív fizetési módok egyik vezető vállalata, a WorldPay viszont egy olyan megoldással rukkolt ki, amelynek köszönhetően ez a veszély nem fenyegetheti többé a kártyatulajdonosokat. A PEDCam (PIN Entry Device Camera) nevű újdonság lényege, hogy egy szinte észrevehetetlen kamerát építenek a szokványos bolti terminálokba, amely egy képet készít a felhasználóról akkor, amikor az beüti a PIN kódot. Ezt a képet a rendszer úgynevezett biometrikus sablonná alakítja (ez egyesek és nullák sorozata), és a kártya adataival együtt tárolja egy távoli, biztonságos szerveren.

©

Minden további vásárláskor már ellenőrizni lehet a sablonok azonosságát, azaz hogy ugyanaz a személy használja-e a kártyát. Ha a PEDCam eltérést tapasztal, megtagadja a tranzakciót, és azonnal riasztást küld. A rendszer egyébként tanulékony: minél többször használja valaki a kártyát, annál megbízhatóbbá válik az azonosítási folyamat.

Az eszközt jelenleg több országban is tesztelik, és a WorldPay szerint öt éven belül el is terjedhet az üzletekben.

Mindez remekül hangzik, azonban azzal számolni kell, hogy a PEDCammel megszűnne annak a lehetősége, hogy kölcsönadhassuk valakinek (például a gyerekünknek) a kártyánkat, bár ennyit mégis csak megér ez a fajta biztonság.