Mérgező port fújó porszívók: hibás vizsgálatot emlegetnek

Mérgező port fújó porszívók: hibás vizsgálatot emlegetnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség szerint félrevezető megállapításokat is tartalmazhat a Levegő Munkacsoport tanulmánya, amelyben az olvasható, hogy a porszívók többsége működés közben az egészségre káros porral telíti a lakás levegőjét.

A Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint a vizsgált 21 féle porszívó kétharmada üzemelés közben sokkal több mérgező részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarta a port, ami korábban leülepedett. Ugyanakkor a 10 vizsgált robotporszívó mindegyikét biztonságosnak találták, mert felszívta a port, és magában is tartotta.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szerint a tanulmány sok szempontból is problémás. “Az, hogy egy gép mennyi port szív fel és mennyit tart magában, sok mindentől függ, például, hogy a szívófej hogyan van kialakítva, csak egy egyszerű fej van, vagy esetleg egy saját motorral meghatott henger- vagy tányérkefe van benne. Függ attól is, hogy a felszívandó por milyen formában van jelen, egy kupacba leszórva vagy szétszórva, illetve milyen felületről szívják fel, PVC padlóról vagy szőnyegpadlóból. Az pedig, hogy mennyi port tartanak magukban, attól függ, hogy a rendszer milyen szűrési tartományra van optimalizálva és rendkívül fontos dolog az is, hogy ki kezeli őket” – mondta Ritz Tibor, a MATISZ vezető szakértője.

A szakember arra is felhívta a figyelme: nem tér ki a tanulmány arra sem, hogy milyen körülmények között tudták összehasonlítani a porszívó és a robot teljesítményét. Melyik gépet indították be előbb? Azonos volt-e a pormennyiség takarítás előtt, vagy a robotot a porszívóval végzett tisztítás után indították?

©

Míg a robotporszívó magától, az előre optimalizált sebességgel közlekedik, és közben szívja a port, akár 8-10 órán át is, a porszívó olyan sebességgel halad, ahogy irányítják. Ezért nem mindegy az sem, hogy egy szakképzett takarító kezében van-e, vagy egy sietős háziasszony használja a vendégek érkezése előtt néhány perccel.

Kritikus kérdés az, hogy hagyományos porzsák van-e benne, rendelkezik-e HEPA-filterrel vagy mosható a portartálya. További kérdés, hogy milyen állapotban voltak a porzsákok, hiszen ha ez az egység sérült, az is sok mindenre magyarázat lehet. Nem mindegy az sem, hogy eredeti vagy után gyártott a porzsák. A tisztítás-technológiai szövetség szerint problémás az is, hogy a Levegő Munkacsoport nem árulta el, hogy tesztje során hány éves hagyományos porszívókat vizsgált.

A MATISZ javasolja, hogy egy átfogó vizsgálat során a hagyományos porszívók mellett a robotporszívók és a központi porszívók porkibocsátását is hasonlítsák össze. A takarítógép-gyártókat tömörítő szövetség felajánlotta a Levegő Munkacsoportnak szakmai segítségét egy sztenderd feltételek mellett végzett vizsgálathoz.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.