Nizzai terrortámadás: csődöt mondott a  hivatalos terror-riasztás app

Nizzai terrortámadás: csődöt mondott a hivatalos terror-riasztás app

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Még júniusban, a foci EB előtt adott ki a francia belügyminisztérium egy terror-riasztás appot, amely azonban már az első éles „bevetésen” csődöt mondott.

Szomorú, ha egy nemzetnek saját terror-riasztás appra van szüksége, jegyzi meg a BGR, azonban még szomorúbb, ha ez az app pont akkor nem működik, amikor kellene. A Saip (Système d’alerte et d’information des populations) nevű, iOS-es és androidos app még nyáron jelent meg a foci EB előtt, és azt ígérte, hogy ha terrortámadás történik valahol, akkor arról 15 percen belül értesíti a felhasználókat, és persze információkat is közöl az eseményről.

A foci EB alatt szerencsére nem volt rá szükség, azonban tegnap éjjel – sajnos – bizonyíthatott volna, de nem így történt. Éjjel fél kettőkor, azaz az ígért 15 perc helyett a terrortámadás után három órával később érkeztek meg a telefonokra az első riasztások.

©

Állítólag technikai problémák léptek fel, amelyek azzal lehettek kapcsolatban, hogy a nizzai esemény után, érthetően, túlterheltek voltak a hálózatok. Azonban ha ez tényleg így volt, az komoly kérdéseket vet fel az app tervezésével kapcsolatban, hiszen egy terrorcselekmény után épp a hálózatok túlterheltségével kell legelőször számolni.

Hogy a széles körű tájékoztatás nem lehetetlen, arra jó példa a Facebook: nem sokkal a tragédia után már be is kapcsolta biztonságot ellenőrző funkcióját, amelyet néhány órán belül több százezren használtak. A BGR szerint, amellett, hogy megkérdőjeleződött a Saip hatékonysága, az is kérdéses, mennyire van létjogosultsága egy ilyesfajta állami appnak a közösségi média világában.