Elindult az első újfajta TV-adás

Elindult az első újfajta TV-adás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 8K-s műsorszolgáltatás a tévézés távoli jövője, de egy japán csatornán már megkezdték a kiválónál is jobb minőségű sugárzást.

Már 7680x4320 pixeles képminőségben is fogható a japán NHK adása. A tévétársaság a napokban teszteli a technológiát, mert az olimpia nyitányára már zökkenőmentesen szeretnék ilyen minőségben közvetíteni az eseményeket. A riói közvetítéshez értelemszerűen speciális, 8K felbontású kamerákat használ a japán közszolgálati csatorna.

Ilyen felbontású tévéadások érhetők el – az otthoni tévéje jó eséllyel maximum az FHD-val jelzett minőségre képes
©

A csatornának muszáj tömörítenie a műholdas adást, hogy annak átjátszását elbírja a műhold. A pontos adatátviteli ráta nem ismert, de az ArsTechnica szerint valahol 50 és 200 Mbps között lehet.

Ez egyúttal arra is rámutat, hogy egy 8K adás továbbítása komoly erőforrásokat igényel, hiszen ekkora adatforgalmat kell majd lekezelnie például egy kábelszolgáltatónak is, ha elterjednek az ilyen tévéadások. Arról már nem is beszélve, hogy igazán csak az tudja kihasználni az újítást, akinek 8K-s televíziója is van otthon – egy ilyen ára 40 millió forint körül kezdődik. Cserébe viszont ilyesmi nagyságrendű különbséget jelentenek.

Egy Full HD (FHD) és egy 8K-s adás minőségbéli különbsége
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.