Nagy bravúr: az orvosok elnézték, egy program mentette meg egy leukémiás nő életét

Nagy bravúr: az orvosok elnézték, egy program mentette meg egy leukémiás nő életét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IBM mesterséges intelligenciája alig 10 percnyi kutatás után a leukémia egy ritka fajtáját állapította meg egy páciensnél. Az orvosok korábban téves diagnózist állítottak fel.

Az talán nem is kérdés, hogy a következő év(tized)ekben a gyakorlati életben is egyre több területen találkozhatunk majd mesterséges intelligenciával. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy ez jó lesz-e nekünk, vagy tartanunk kell-e a fejlődéstől: a világ legismertebb tudósa, Stephen Hawking nemrég egy ijesztő jóslattal állt elő, és Mark Zuckerberg szavai sem voltak túl megnyugtatóak. Az IBM azonban megmutatta, milyen lehet a mesterséges intelligenciával közös pozitív jövőkép.

A Tokiói Egyetem orvosai nemrég arról számoltak be, hogy az IBM Watson névre keresztelt mesterséges intelligenciájának köszönhetően képesek voltak megmenteni egy 60 éves nő életét. A gép a rendelkezésre álló adatok 10 percnyi elemzése után megállapította: a nő a leukémia egy ritka fajtájában szenved. Mindezt úgy, hogy az orvosai hónapokkal korábban egy másik, téves diagnózist állítottak fel állapotáról, és annak megfelelő kezelés várt rá. Watson a beteg genetikai változásait a rákkutatás eredményeit összefoglaló 20 milliós adatbázissal hasonlította össze, így találta meg a problémát, majd a helyes kezelési módot. Ekkora adatmennyiség átnézésére egy (vagy több) ember természetesen képtelen lenne.

Az Engadget beszámolója szerint az IBM mesterséges intelligenciája egy másik esetben szintén kiszúrta, hogy a páciens egy ritka leukémiás megbetegedésben szenved. Persze mindez nem azt jelenti, hogy mostanában ugrásszerűen megnő majd a technológia jelenléte a kórházakban, ám remek példa arra, milyen lehet majd a nem is annyira távoli jövő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.