Ha ilyen pendrive-ot dugnak be a számítógépébe, ott vége mindennek

Ha ilyen pendrive-ot dugnak be a számítógépébe, ott vége mindennek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még több eszközt lehet működésképtelenné tenni a gyilkos pendrive legújabb változatával.

Talán emlékeznek még az USB Killerre, majd újabb (2.0-s) változatára: egy olyan, 50 dolláros pendrive-ról volt szó, amelyik kondenzátoraival összegyűjtötte a feszültséget az USB-porton, majd gyorsan kisütötte. Ezt ismételgetve pillanatok alatt tönkretette azt az eszközt, amelyikhez csatlakoztatták, mindegy hogy PC-ről, notebookról vagy televízióról volt szó. Szerencsére az Apple és még pár mobileszköz-gyártó fejlett hardvereivel felszerelt eszközök kivételek voltak.

Ennek viszont immár vége, ugyanis megjelent a gyilkos USB még fejlettebb verziója, és a fejlesztői büszkén hirdetik, hogy nagyobb feszültség- és áramkimenettel, valamint jóval gyorsabb kisütési ciklusokkal. Ráadásul most már microUSB-, USB-C-, sőt Lightning-adapter is kapható hozzá, így akár az iPhone-okat, iPadeket és digitális fényképezőgépeket is tönkre lehet tenni vele.

©

A gyilkos USB mögött álló cég egy tesztpajzsot (USB Killer Shield) is kínál (körülbelül 15 dollárért), amellyel úgy lehet próbálgatni a pendrive-ot, hogy a készüléknek nem lesz semmi baja. A gyártó egyébként azt állítja, nem vezeti rossz szándék, egyszerűen csak tesztelni akarja a túlfeszültség ellen védő áramköröket.

Az USB Killer 3.0 „anonim” kivitelben, azaz márkajelzés nélkül, egyszerű fekete színben kapható, körülbelül 53 dollár (nagyjából 15 ezer forint) az ára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.