Elkészült a világ legnagyobb repülőgépe, akkora, mint két másik – fotók

Elkészült a világ legnagyobb repülőgépe, akkora, mint két másik – fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft egyik társalapítója a világ "legnagyobb" operációs rendszere után most a világ legnagyobb repülőjét is összehozta. A Stratolaunch fesztávolsága 117 méteres, és rakományból is igen sokat bír. Feladatának végrehajtásához erre szükség is lesz.

Egy éve még csak a háromnegyede volt kész a világ legnagyobb repülőgépének, most azonban teljesen elkészült a Stratolaunch – jelentette Twitter-csatornáján a Microsoft-társalapító Paul Allen, aki a repülőgépet építő vállalatot gründolja.

©
©

A kuriózumnak számító repülőgép szárnyainak fesztávja több mint 117 méter, az óriásgép repülését hat Boeing 747-hajtómű teszi lehetővé. A gép tömege több mint 226 ezer kilogramm, de rengeteg terhet is elbír, a maximális felszállási tömeg 590 tonna. Ennek fényében nem csoda, hogy a leszálláskor 28 kerékkel ér földet a futómű.

©
©
©
©
©

A tervek szerint most, hogy elkészült a gép, hamarosan megkezdik a földi, majd a légi teszteket. A gép szűzrepülése és forgalomba állása is 2019-ben várható.

Paul Allen, illetve a Stratolaunch Systems tervei szerint a levegőbéli rakétakilövő állomásként működik majd. A rakéták űrbe juttatásának folyamata során óriás üzemanyag-mennyiséget igényel maga a fellövés. A Stratolaunch használatával a rakéta már eleve a levegőből indulna.

©

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.