Véletlenül kitalált egy saját nyelvet a Facebook mesterséges intelligenciája

Véletlenül kitalált egy saját nyelvet a Facebook mesterséges intelligenciája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook fejlesztői összeengedték a csevegőbotokat, hogy egymással beszélgetve javuljon a kommunikációs képességük. Nem egészen az történt, amire számítottak.

Minden valamire való robotos scifi úgy kezdődik, hogy a gépek egyszer csak rájöttek, okosabbak az embereknél, és már nincs is szükségük rájuk. Talán ezért is mondott igen ijesztő jóslatot tavaly év végén a világ (egyik) legokosabb embere, Stephen Hawking, amikor a mesterséges intelligenciáról beszélt. Ha valóban hihetünk neki, akkor könnyen lehet, hogy most kezdhetünk félni is.

A Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének fejlesztői a napokban ugyanis bejelentették: a chatbotok véletlenül saját nyelvet fejlesztettek, amivel sokkal könnyebben meg tudják értetni magukat egymással – számolt be róla a The Next Web.

A dolog úgy történt, a gép tanulásra támaszkodva a kutatók hagyták, hadd beszélgessenek a botok egymással, így fejlesztve a beszédkészségüket. Egy idő után viszont azt vették észre, hogy a csevegőprogramok eltértek a meghatározott forgatókönyvtől, és létrehozták a saját nyelvüket.

©

Ránézésre az egész halandzsának tűnik, a kutatók szerint azonban ahelyett, hogy azt a képességüket fejlesztették volna, hogy jobban beszéljenek az emberrel, ennek épp ellenkezőjét tették. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Facebook mesterséges intelligenciája nemrég megtanult hazudni és alkudozni is, akkor azért nehéz nem Stephen Hawking szavaira gondolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.