Amire senki sem számított: letartóztatták a 23 éves fiút, aki 3028 forintból megállította a WannaCry vírust

Amire senki sem számított: letartóztatták a 23 éves fiút, aki 3028 forintból megállította a WannaCry vírust

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden túlzás és minden bulvárosság nélkül nevezhető megdöbbentőnek a fordulat: a vád szerint egy korábban nagy port kavart, banki adatokat lopó vírus létrehozásában és terjesztésében is részt vett az a 23 éves fiatal informatikus, aki a májusban megállította a fél világon végigsöprő WannaCry kártevőt.

Már javában tombolt a világ eddigi legnagyobb kibertámadása, a WannaCry, amikor egy 22 – azóta 23 – éves informatikus mindössze 3028 forintból, véletlenül megcsinálta a zsarolóvírus lekapcsológombját. A fiatal szakember történetét mi is megírtuk. De úgy tűnik, egy igen fontos részlet maradt ki belőle, melyen most nem csak mi lepődtünk meg, hanem a BBC által megkérdezett kiberbiztonsági szakemberek is.

Hutchins a Las Vegasban rendezett Black Hat és Def Con kiberbiztonsági konferenciákon vett részt, a Twitteren sok bejegyzést is közzétett a szakmai esemény kapcsán – majd egyszercsak elhallgatott. Időközben kiderült, hogy miért: a BBC szerint a Las Vegas-i repülőtéren letartóztatták.

Az amerikai hatóságok hat vádpontot hoztak fel a letartóztatás indokaként. A vádpontok mindegyike a 2014 júliusa és 2015 júliusa között igen aktív Kronos banki trójai vírussal kapcsolatot, az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint Hutchins volt ennek (egyik) megalkotója és terjesztője.

Ha kíváncsi az ügy fejleményeire, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.