Valaki megpróbált távolról betörni egy Boeing utasszállító vezérlőrendszerébe – és sikerült neki

Valaki megpróbált távolról betörni egy Boeing utasszállító vezérlőrendszerébe – és sikerült neki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem hangzik túl jól, hogy egy kiberbiztonsági szakembernek sikerült betörnie egy Boeing repülőgép vezérlőrendszerébe. Ráadásul úgy, hogy a pilóták mindebből semmit nem vettek észre. Az érintett típusból 738 darab repked világszerte.

Az amerikai kormány közlése szerint a Belbiztonsági Minisztérium egyik specialistája még tavaly vette át a hatalmat egy, az Atlantic City repülőtér futópályáján tartózkodó Boeing 757-es utasszállító fölött. Robert Hickey az idei CyberSat Summit konferencián hozta nyilvánosságra az esetet.

A kormányzati kiberbiztonsági szakember természetesen nem hozta nyilvánosságra a módszer minden részletét, de annyit elárult, hogy ő és az általa irányított csapat rádiófrekvenciás kommunikációs eszközökkel dolgozott. A Daily Mail azt írja, Hickey az akcióhoz kizárólag olyan eszközöket használt, amelyekkel minden gyanú felkeltése nélkül át tudott sétálni a repülőtér biztonsági ellenőrzésén.

A repülőtéren állva aztán elindított a kibertámadást, végül be is jutott a gép fedélzeti irányítórendszerébe. Olyannyira sikerült átvennie a gép fölött a hatalmat, hogy távvezérléssel tudta kapcsolgatni a gép fedélzeti rendszereit – miközben a pilóták semmit nem vettek észre a támadásból.

©

A hackelés alatt jelen volt a Boeing egyik képviselője is, aki a CBS-nek azt mondta: megerősíti a teszt eredményét, ezzel együtt ő "nem fél a repüléstől", szerinte nem valószínű, hogy valaki ilyen jellegű támadást kövessen el egy repülőgép ellen.

A legfrissebb, nyári adatok szerint 738 ilyen, Boeing 757-es repülőgép van forgalomban. Az érintett rendszerek átkötését nagyjából egy év alatt lehetne véghezvinni, közel 350 millió forintos költséggel.

Érdekesség, hogy Boeing 757-es magángépe van Donald Trumpnak is, de azt alaposan átalakították: még az ülések biztonsági övének csatját is 24 karátos aranyborítás fedi. Itt megnézheti kívülről-belülről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.