Itt kipróbálhatja, mitől fúvódik fel a légzsák

Itt kipróbálhatja, mitől fúvódik fel a légzsák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Valamennyien tudjuk, mire jó a légzsák (csak ne legyen rá szükség). Ha azt is szeretnénk tudni, hogyan működik, keressük fel az alábbi oldalt.

Az autóipar egyik legfontosabb találmánya a légzsák, rengetegen köszönhetik neki az életüket. Lehet, hogy az ön autójában is van ilyen, de azt is tudja, hogy mitől fújódik fel ütközéskor?

©

A légzsák működése mögött vegyi folyamatok állnak, ezekről kaphatunk szemléletes bemutatót a CK12 oldalán, ahol először regisztrálnunk kell valamelyik közösségi média hozzáférésünkkel. Első lépésben egy animációs videót nézhetünk végig a légzsák működéséről, arról, hogyan lép működésbe a légzsák mögötti minirakéta. Ütközés esetén egy szenzor érzékeli a sebességben bekövetkezett hirtelen változást, és az általa keltett elektromos áram indítja be azt a vegyi folyamatot, amelyik eredményeként forró nitrogéngáz keletkezik. Ez néhány századmásodperc alatt felfújja a légzsákot.

©

A következő lépésben közelebbről is megismerhetjük az említett kémiai folyamatot, olyannyira, hogy mi magunk szabályozhatjuk azt. Láthatjuk a vegyi folyamat összetevőit (sőt akár rövid leírást is olvashatunk róluk), és egy csúszkával meghatározhatjuk azok adagolását. Minden egyes esetben megtörténik a szimuláció, és az animáción láthatjuk, hogyan viselkedik adott esetben a légzsák. A CK-12 oldalán egyébként számos további szimulációt is megnézhetünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.