Meglepő pontossággal jelzi a cukorbetegséget az Apple okosórája

Meglepő pontossággal jelzi a cukorbetegséget az Apple okosórája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy friss tanulmány szerint akár 85 százalékos pontossággal is jelzi a cukorbetegséget az Apple okosórája, ha megfelelő algoritmussal párosítják.

Egy egészen friss klinikai tanulmány szerint az Apple okosórája igen pontosan jelzi a cukorbetegséget – írja a TechCrunch. 14 ezer Apple Watch-tulajdonos egészségügyi adatait vizsgálták az alkalmazásfejlesztő Cardiogram és a San Franciscó-i Egyetem kutatói, és az óra, pontosabban a pulzusmérő funkció  462 felhasználónál ismerte fel a cukorbetegséget.

Hogy mi az összefüggés a pulzusszám és a cukorbetegség között? Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a nyugalmi pulzusszám, valamint a pulzusszám-változékonyság összevetése meglehetősen jól jelzi a cukorbetegség meglétét és a magas vérnyomást. A kutatók ennek alapján használták fel az Apple Watchok adatait arra, hogy rájöjjenek, képes-e az eszköz azonosítani a cukorbetegséget. Vizsgálataikhoz mesterséges intelligencián alapuló, több mint 200 millió méréssel trenírozott algoritmust (DeepHeart) is használtak, és végül 85 százalékos pontosságot tudtak elkönyvelni.

©

Már korábban is használták különféle egészségügyi felmérésekre az Apple Watchot a szakemberek, 97 százalékos pontossággal sikerült detektálni a szívritmuszavart, 90 százalékos pontossággal egy igen veszélyes alvási rendellenességet, az alvási apnoét, és 82 százalékos pontossággal a magas vérnyomást.

A cukorbetegség korai felismerése sokat segíthet más betegségek megelőzésében. A mostani tanulmány az első, amelyik bebizonyította, hogy a normál pulzusmérők (nem csak az Apple Watchban találhatók) AI-alapú algoritmussal párosítva képesek kimutatni a cukorbetegséget bármiféle kiegészítő hardver nélkül. Mindeközben olyan pletykák is napvilágra kerültek, hogy az Apple, sőt a Google is neminvazív vércukormérőt tenne valamelyik következő generációs okosórájába, bár a legfrissebb jelentések szerint erre még éveket kell várni.