Belső vizsgálatot indított a Facebook, miután kiderült, hogy sáros lehet az egyik alkalmazott az adatgyűjtésben

Belső vizsgálatot indított a Facebook, miután kiderült, hogy sáros lehet az egyik alkalmazott az adatgyűjtésben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehetséges kapcsolatot talált a Facebook egyik kutatója, illetve a hétvégén kirobbant, 50 millió felhasználót érintő adatgyűjtési ügyben érintett cég között. A Cambridge Analytica politikai célból gyűjtött, etikailag megkérdőjelezhető módon adatokat amerikai választókról, hogy aztán finomhangolt "politikai fegyverként" használják az információkat a kampányban.

Jelenleg kutatóként dolgozik a Facebooknál az Joseph Chancellor, aki korábban a Global Science Research igazgatója volt. Ez a vállalat juttatta el a Facebook adatbázisából szerzett, 50 millió felhasználóról szóló adatokat a Cambridge Analytica elemzőcégnek, amely a hétvégén keveredett komoly gyanúba.

A CNN kérdésére a Facebook szóvivője megerősítette: már ők is tudnak a kapcsolatról, vizsgálják az ügyet.

A problémás adatgyűjtést felfedő dokumentumok állítólag a Trump-család feltételezett orosz kapcsolatait vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész munkájának eredményeképpen kerültek elő. Miután a Facebook tudomást szerzett az adatgyűjtésről, felszólította Cambridge Analyticát, hogy töröljenek minden adatot, az elemzőcég pedig ennek megtörténtét vissza is igazolta. Azóta kiderült: valójában nem törölték a felhasználóktól begyűjtött adatokat. A Facebook válaszként letiltotta az elemzőcég anyavállalata, a Strategic Communication Laboratories összes hozzáférését.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.