8 TB-os SSD-t dobott piacra a Samsung

8 TB-os SSD-t dobott piacra a Samsung

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Samsung csütörtökön jelentette be azt az SSD-t, amellyel jelentősen megnövelheti az adatközpontok tárhelyét és az általuk nyújtott szolgáltatás sebességét is.

Bár a Samsung nevével a legtöbben valószínűleg csak az okostelefonok és televíziók kapcsán találkoznak, a cég nemcsak ezek gyártásában érdekelt. A dél-koreai vállalat SSD-ket is fejleszt, és ráadásul nem is csinálják rosszul.

A Samsung csütörtöki bejelentése szerint az adatközpontok mostantól jóval hatékonyabban tudnak adatokat tárolni, mint azt eddig tették. A cég ugyanis elkészítette az iparág legnagyobb kapacitású NVMe (azaz Non-Volatile Memory Express) SSD memóriáját, amely 8 TB adat tárolására képes, és ehhez csupán 11 x 3,05 cm helyre van szüksége. Mindez a jelenlegi nagy teljesítményű szerverek által használt SSD-knél kétszer nagyobb kapacitást jelent.

©

A fejlesztők szerint a most bemutatott tároló 16 darab 512 GB-os Samsung NAND-ból áll, amelyek mindegyike 16 rétegnyi 3 bites V-NAND chipek 256 gigabites verziójából áll. Mindez képes megtriplázni a jelenlegi szerverek rendszer sűrűségét, így egy 2U rackben akár 576 TB tárolókapacitás is elfér.

©

Az SSD olvasási sebessége 3200 MB/s, írni pedig 2000 MB/s sebességgel képes. Mindez háromszorosa egy átlagos SATA SSD-nek. Mindez jelentős előrelépés lehet az adatközpontok számára. Sőt, a Samsung még az idén kiadhatja a 3 bites V-NAND SSD-k 512 gigabites változatát, ami tovább gyorsíthatja a kiszolgálást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.