A legnagyobb torrentoldal szándékosan lassítja a felhasználók gépét, már nem is titkolják, hogy miért

A legnagyobb torrentoldal szándékosan lassítja a felhasználók gépét, már nem is titkolják, hogy miért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha torrentezik, akkor fizessen érte, ha mással nem is, de legalább a CPU-ja teljesítményével – vette elő újra a régi lemezt a legnépszerűbb torrentoldal, a The Pirate Bay.

Ismét kriptopénzt bányásztatnak azokkal, akik használják a világ talán legnépszerűbb torrent-letöltő oldalát, a The Pirate Bayt. Tavaly szeptemberben derült ki először, hogy az oldal egy olyan JavaScript kódot futtat, amelyik szép csendben Monero kriptopénzt bányásztat a látogató gépével, természetesen a felhasználó tudta nélkül. A felháborodás hatására az oldal üzemeltetői előbb 24 órás tesztüzemről beszéltek, illetve arról, hogy akinek ez nem tetszik, az használjon reklámblokkolót, amellyel le lehet tiltani a programkódot. A teszt jól sikerülhetett, mert októberben újra elkezdte az oldal a bányászást, kockáztatva azt, ami meg is történt: több szolgáltató is letiltotta a TPB elérését.

Ennek ellenére a bányászatot nem vetette el a torrent-oldal, sőt, immár nyíltan ki is áll mellette. A nyitóoldalukon ugyanis egy olyan feliratot helyeztek el, amely szerint az oldalra belépéssel a látogató engedélyezi CPU-ja bányászatra történő felhasználását. Akinek ez nem tetszik, az használjon reklámblokkolót vagy hagyja el az oldalt.

©

Amikor az egyik felhasználó az aggodalmát fejezte ki emiatt, a rendszergazda (alias Sid) azt válaszolta, hogy a torrentfájlok letöltéséhez szükséges idő ez esetben irreleváns, hiszen miután megkapta a Pirate Bay oldalon a mágnes linket, az oldal akár be is zárható, és máris vége a bányászatnak. Ha 5 percnél többet vagy az oldalon – mondja a rendszergazda –, akkor valamit rosszul csinálsz. "Ha pedig ráadásul reklámblokkoló nélkül vagy az oldalon, akkor duplán hibázol."

A torrentoldalaknak és felhasználóiknak egyébként nem csak a technikával gyűlhet meg a bajuk mostanában. Az Európai Unió Bírósága tavaly hozott ítéletet fájlmegosztó platformokkal kapcsolatban. A határozat a torrentoldalakra, illetve a torrentezőkre nézve kedvezőtlen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.