Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány nap alatt már több tízezer dollárnyi megrendelés jött össze a Kickstarteren a Makerphone nevű telefonra, ami egy tulajdonságával tűnik ki a piacon lévő kínálatból.

Albert Gajšak neve valószínűleg kevés embernek csenghet ismerősen, pedig a horvát fiatal már túl van élete első nagy projektjén. Ő volt az, aki 2017 márciusában, alig 18 évesen elindította a Makerbuino nevű eszköz Kicstarter-kampányát, ami egy Arduino-alapú játékkonzol volt. Pontosabban: egy olyan csomag, amiből bárki felépíthette magának a 8 bites konzolt.

A projekt iránt nagy volt az érdeklődés, valamivel több mint 100 ezer dollárt kalapozott össze rá. Gajsak most a korábbi bevált recept alapján egy újabb projektbe fogott, amiben ezúttal nem játékkonzolt, hanem egy működő telefont lehet összeszerelni.

©

A Makerphone nevű eszközt egy nyomtatott áramkörből, egy kétmagos processzorból, egy GSM-modulból, egy 128 x 160 pixel felbontású LCD kijelzőből, egy antennából és egy hangmodulból lehet összerakni. Az elkészített készülék ugyan nem egy iPhone Xs lesz, viszont egy működőképes mobilt eredményez, ami képes alkalmazásokat és játékokat is futtatni. És van hozzá egy jack-aljzat is, ami ugye több modern okostelefonból hiányzik.

©

Gajsak ígérete szerint a készülék összeszerelésével nemcsak az elektronikában leszünk majd alapszinten jártasak, de a Python és a Scratch programozási nyelvekből is elsajátíthatunk majd néhány alapvető fogást.

A Makerphone Kickstarter-projektjében 94 dollárért kínálja Gasjak a pakkot, erre jön 15 dolláros szállítási költség, így mintegy 30 ezer forintért lehet igényelni a készülékből, amely 2019 márciusában kerül majd a megrendelők kezébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.