Rávették fotózásra a mesterséges intelligenciát – az eredmény még a kísérlet résztvevőit is meglepte

Rávették fotózásra a mesterséges intelligenciát – az eredmény még a kísérlet résztvevőit is meglepte

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrégiben hamis fotók készítésére vette rá Google a mesterséges intelligenciát. A végeredmény még a kísérletben részt vevőket is meglepte.

Még 2014-ben fektetett milliókat (dollárban) a Google a DeepMind nevű cégbe, és az elmúlt évek alatt sok izgalmas projekt kapcsán hallhattuk ezt a nevet. A napokban egy Google-gyakornok és a DeepMind divízió két szakembere egy 2019-es konferenciára készülve adott ki egy olyan dokumentumot, amelyben mesterséges intelligencia által generált valósághű fotók készítésének mikéntjét részletezik.

A „fényképek” döbbenetes élethűek, és még a legélesebb szemű néző sem jön rá, hogy hamis képekről van szó. A Google munkatársai közül is többen megkérdezték, tényleg gép generálta képekről van-e szó, a DeepMind egyik kutatója szerint pedig ezek a legjobb GAN-minták, amelyek valaha is készültek.

©

A Google-nél használt GAN (generative adversarial network) két neurális hálózatból áll. Az egyik a beérkező adatokat (valós képeket egy-egy állatról) elemzi, a másik pedig a feldolgozott információk alapján készíti el a képet. A közreműködő algoritmus neve BigGAN, és több ezer képpel folytatott trenírozás után tudja elkészíteni a saját verzióit. Azért nem tévedhetetlen, időnként „mutánsokat” készít, például többszemű békát vagy tizenkét lábú pókot.

Hogy milyen gyakorlati haszna van a projektnek? Ezt ma még nehéz megmondani, mert azon túl, hogy pixelezett felvételeket lehet vele élessé tenni, egyelőre még csak hamis képek létrehozására használható. Az egyik, mesterséges intelligenciával foglalkozó kutató a művészetbe vonná be a BigGAN-t, szerinte az ilyesfajta algoritmusok megváltoztathatják az emberi művészetet, no nem a művészek helyettesítésével, hanem azzal, hogy új, hatékony eszközt adnak az ember kezébe.

©

Mindez ígéretesen hangzik, azonban nem lehet hallgatni az ilyen kísérletek környezeti hatásairól. A műveletekhez 512 TPU-t (Tensor Processing Unit, a Google által fejlesztett AI-gyorsító áramkör) használtak, és ezek kísérletekként 24-48 óráig dolgoztak. Ezzel viszont annyi villamos energiát emésztettek fel, mint egy átlagos amerikai háztartás fél év alatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.