Nem úri huncutság, már életet is mentett: élesben vizsgázott az Apple Watch elesésérzékelője

Nem úri huncutság, már életet is mentett: élesben vizsgázott az Apple Watch elesésérzékelője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2018-as iPhone-ok mellett bemutatott új generációs Apple okosóra egyik érdekes funkciója az elesésérzékelő. A közelmúltban élesben is megmutatta, mire is jó valójában.

A szeptember 12-én bemutatott Apple Watch Series 4 okosóra egyik izgalmas jellemzője a giroszkóppal segített elesésérzékelő: ha az óra viselője elesne, többféleképpen is jelezheti ezt, akár vészhívást is kezdeményezhet, sőt, ha nem reagál, mert nagy a baj, az óra magától is indíthatja a riasztást.

Immár nem tartja úri huncutságnak ezt a funkciót az a 34 éves svéd férfi, akinél nemrégiben élesben is kiderült, mire is jó ez a jellemző. Az Aftonbladet beszámolója szerint a férfi éppen főzött valamit, amikor hirtelen annyira éles fájdalom hasított a hátába, hogy lezuhant a földre. Az étel ott fortyogott a tűzhelyen, a férfi viszont mozdulni sem bírt. Hirtelen megrezgett az órája, és „megkérdezte”, szeretné-e hívni a 112-t.

Egy Apple Watch Series 4 okosóráról volt szó, amelynek elesésszenzora érzékelte a bajt. A férfi végül közelben lakó rokonát hívta, aki perceken belül ott is volt, lezárta a tűzhelyet, és kórházba vitette a sérültet. Ha a földön fekvő nem reagált volna az óra kérdésére, akkor az automatikusan vészhívást kezdeményezett volna.

©

A férfi már jobban van, és elmondta, hogy nagyon boldog, hogy abban a szituációban a csuklóján volt az óra, el nem tudja képzelni, mi lett volna, ha nincs rajta, hiszen mozdulni sem bírt. Korábban csupán szórakoztató trükköknek tartotta az óra funkcióit, és most látja, hogy valójában milyen komoly és hasznos fejlesztésekről van szó.

Csupán emlékeztetőül: az óra elesésérzékelőjét illetően nem mindegy, hogy hány éves az eszköz viselője, csak a 65 évesnél idősebbek esetén automatikus ez a funkció.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások