Ennyin már elférne? 16 000 GB szabad hely van a Seagate új merevlemezén

Ennyin már elférne? 16 000 GB szabad hely van a Seagate új merevlemezén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokáig nem lesz tárhelygondja annak, akinek számítógépébe, szerverébe a Seagate most bejelentett merevlemeze kerül. Az első tesztek már lezajlottak, és igen ígéretesek.

Óriási adatmennyiség, 16 TB-nyi információ fér el a Seagate most bejelentett 3,5”-es merevlemezén, amellyel már le is bonyolította az első teszteket. Az eszköz a HARM (heat assisted magnetic recording) technológián alapszik – ennél az eljárásnál lézerrel melegítik fel a mágneses felület azon részeit, amelyekre a biteket írják, s az írás utáni lehűlést követően stabilizálódik a rögzített jel. A HARM módszerrel nemcsak hogy megnövelhető az adatsűrűség, de igen stabilak maradnak a rögzített bitek.

A Seagate már túl van az első teszteken, és kielégítőnek találta a plug and play funkcionalitást, azaz az új meghajtó integrálásakor nem kell majd megváltoztatni az aktuális adatközpont-struktúrát. Az új HDD-t elsősorban olyan üzleti vállalkozásoknak ajánlják, ahol óriási mennyiségű adatot kell tárolni, és az információt gyorsan el kell érni.

©

A 16 TB valóban óriási adatmennyiség, egy ilyen lemezen elférne például 101 millió, egyenként körülbelül 170 KB-os fénykép, vagy nagyjából kétmilliárd oldal Word dokumentum, esetleg 5461 kópia a Microsoft Office 365-ből, illetve 280 MB/órával számolva 60 ezer órányi Netflix-tartalom. És ez még mindig nem elég a Seagate-nek: 2020-ra 20 TB-os eszközzel rukkolna ki, 2030-ra pedig megháromszorozná ennek a kapacitását.

A 16 TB-os HDD-k 2019-ben kerülhetnek a partnerekhez. Az árról egyelőre nem tudni, de szakértők szerint valószínűleg nem fog 500 dollárnál többe kerülni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások