Kína szerint Amerika mindent megtesz, hogy bemocskolja a Huaweit

Kína szerint Amerika mindent megtesz, hogy bemocskolja a Huaweit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti látogatásán a Huaweit érintő kémügy is szóba került. Erre reagált most a kínai külügy, amely szerint az USA újabb felszólalása már nyílt színi fenyegetőzés.

Kína kedden visszautasította Mike Pompeo amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásán elhangzott „fenyegetőzéseit és alaptalan vádjait” a Huawei kínai távközlési óriásvállalat ellen.

Washington szerint a világ második legnagyobb okostelefon-gyártó cégének hálózati berendezéseit a kínai hírszerzés kémkedésre használhatja. Az Egyesült Államok biztonsági kockázatokra hivatkozva igyekszik meggyőzni nyugati partnereit, hogy ne használják a Huawei berendezéseit, és zárják ki a következő generációs hálózatépítési tenderekből a kínai vállalatot. Kína eddig következetesen tagadta az amerikai vádakat.

„Az Egyesült Államok egy ideje minden erejét latba vetve, gátlástalanul talál ki újabb és újabb, minden alapot nélkülöző vádakat” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő. "Ez mára addig jutott, hogy nyíltan fenyegetőzik, és viszályt akar szítani Kína és más országok között."

[Itt az idő Magyarországon is betiltani a Huawei telefonjait?]

Pompeo hétfőn magyarországi látogatásán kifogásolta, hogy a magyar kormány igyekszik szoros kapcsolatokat kialakítani a kínai vállalattal. A Huawei volt az első kínai cég, amellyel a magyar kormány 2013-ban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, és Kínán kívüli legnagyobb ellátási központja – gyártási és logisztikai – Magyarországon működik. „Ha egy berendezést telepítenek ott, ahol fontos amerikai rendszereink vannak, akkor sokkal nehezebb lesz együttműködnünk az érintett országokkal” – mutatott rá az amerikai diplomácia vezetője. (A Huawei-témában felmerült leggyakoribb kérdéseket és válaszokat itt olvashatja.)

Tavaly Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok is megtiltotta a kínai vállalatnak, hogy részt vegyen az 5G-s hálózat kiépítésében. Nagy-Britannia vezető telekommunikációs szolgáltatója, a BT bejelentette, hogy kivonja a Huawei berendezéseit a 3G-s és a 4G-s hálózatokból. Több európai ország, valamint Japán és Kanada is megkezdte a kínai óriáscég eszközei jelentette biztonsági kockázatok kiértékelését. Ugyanakkor a német kiberbiztonság szerint semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a Huawei telefonjai kémkednének a felhasználók után. Hasonló véleményt fogalmazott meg korábban a magyar kormányzat részéről Gulyás Gergely miniszter is.

Update: Időközben megérkezett a Huawei hazai leányvállalatát vezető igazgató reakciója is, melyben az amerikai vádlufi kipukkanásáról beszél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások