Egerekben élhetnek túl a mamutok?

Egerekben élhetnek túl a mamutok?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy 28 ezer éve fagyott mamut sejtjeit sikerült aktiválni, de, sajnos, még messze vagyunk a Jurassic Parktól.

Kutatóknak sikerült egerek petesejtjébe ültetve aktiválni egy 28 ezer éve fagyott mamut sejtjeit, de aligha várható, hogy sikerül az ősi állatot újjáéleszteni.

A Japánban végzett kísérlet során egy nemzetközi kutatócsoport a szibériai örökfagyban 2011-ben talált, jó állapotban megmaradt mamut sejtmagjait ültették be nőstény egerek többtucatnyi petesejtjébe.

Mijamoto Kei, a nyugat-japán Kindai Egyetem kutatója, a csapat tagja elmondta, hogy öt esetben beindultak a sejtosztódás kezdetére jellemző biológiai folyamatok. Egyik sem jutott azonban el a mamut létrehozásához szükséges osztódási stádiumba.

"Ez azt bizonyítja, hogy az eltelt évek ellenére lehetséges a sejtaktivitás. Eddig számos vizsgálat fosszilis DNS-re összpontosult, nem pedig annak kutatására, hogy képesek-e azok ma is működni" – mondta a kutató.

A Scientific Report című folyóiratban közzétett kutatás eredményei alapján kevés az esélye annak, hogy a Jurassic Park című film cselekményéhez hasonlóan feltámasszanak régen kihalt fajtákat – figyelmeztetett a kutató. "Azt is tapasztaltuk, hogy a sejtek nagyon súlyos károsodást szenvedtek" - tette hozzá.

"Nem jutottunk el még a sejtosztódáshoz sem, elmondhatom tehát, hogy nagyon messze vagyunk a mamut reprodukálásától" – szögezte le Mijamoto Kei.

A Kindai Egyetem más japán és orosz egyetemekkel együtt a mamut esetleges klónozását kutatja, és további módszereket tervez tanulmányozni az őslény feltámasztása érdekében.

Ha máskor is szeretne értesülni tudományos híreinkről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

 (Borítóképünk illusztráció)

Hozzászólások