Videón a kis robot, ami ügyesebben ugrál, mint egy kenguru

Videón a kis robot, ami ügyesebben ugrál, mint egy kenguru

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Salto nevű kis robot nem képes tárgyakat megemelni vagy nehéz dolgokat elhúzni, az ugrálásban viszont nem nagyon akad párja.

Két éve fejlesztik már, napjainkra azonban nagyon sokat fejlődött a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i kampuszán dolgozó mérnökök találmánya, egy Salto nevű kis robot.

A robot neve a biológiában gyakori, szaltatórikus (ugráló) szóból származik, és jó okkal hívják így: bár mindössze egy lábat kapott, még azon az egyen is elképesztő ügyességgel képes közlekedni, pontosabban ugrálni.

Saltónak léteztek korábbi verziói is, ezeket azonban kizárólag laboratóriumi körülmények közt lehetett működtetni, mert kamerák segítségével tudott csak megállni. Az új és több ponton frissített változat azonban a saját egyensúlyának megtartása mellett az akadályokat is remekül veszi: a kutatók egy emelvényre is felvitték, onnan kellett egy másikra, majd egy újabbra átugrania. Legnagyobb meglepetésre ez sem fogott ki rajta.

A robot fejlesztése annyira jól halad, hogy a kutatók az utcára is kiengedték, ahol szintén remekül boldogul. A fűben, illetve egyenetlen talajon még nem nagyon találja a helyét (ez a következő szint, amire szeretnék felkészíteni), de a betonon úgy halad előre, hogy öröm nézni. Apropó haladás: Salto bár látható összeköttetés nélkül, rádióvezérlés révén jár fel-alá, egy joytickra mindenképp szükség van az irányításához. Legalábbis most még.

A szakemberek úgy vélekednek, hogy Salto idővel a mentőrobotok alapja lehet, amelyek a zord körülmények ellenére is képesek a bajba jutottak közelébe férkőzni, s kötszert, gyógyszert vinni nekik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások