Itt a Facebook saját pénze, a Libra

Itt a Facebook saját pénze, a Libra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kedd délelőtt bemutatta régóta várt saját virtuális pénzét a Facebook. "Egy új kriptovaluta, ami mindannyiunk számára jobbá teszi a pénzt" – írják.

©

Képzelje el, hogy a pénz digitálissá válik. Ha ezzel megvan, máris sokkal közelebb került a Facebook által gründolt, GlobalCoin helyett végül Librakét bemutatott pénznem megértéséhez. A valuta és a hozzá tartozó, Calibra nevű online pénztárca kedden élesedett hivatalos oldalán legalábbis ezzel a szöveggel vezetik be a tudnivalókat, majd kitérnek az azonnali átutalás előnyére, illetve arra, hogy szeretnék, ha minden embernek könnyebb hozzáférése lenne a világgazdaság javaihoz.

Az eddig nyilvánosságra hozott információk szerint a Libra lehet az a pénznem, amit a Messengerben és a WhatsAppban – tehát első körben a Facebook-birodalomhoz tartozó alkalmazásokban – küldhetnek és fogadhatnak az emberek, másodpercek alatt. A pénznem csak a digitális/virtuális világban létezik majd elszámolásra alkalmas eszközként, tehát nem nyomtatnak majd bankjegyeket.

2020-ban vezetik be

Ahhoz, hogy a háttérrendszert kialakítsák, a Facebook mellett 27 másik cég szállt be a szövetségbe. A Libra Association alapítói között olyan pénzügyi és technológiai óriásokat találunk, mint

az eBay, a MasterCard, a PayPal, a Spotify, az Uber, a Visa és a Vodafone.

©

A cégek mindegyike legalább 10 millió dollárt fektet be. Azt tervezék, összesen 100 vállalat lesz majd fedélzeten, amikor 2020 első felében mindenki számára elérhetővé teszik az új pénznemet.

[Blockchain – Egy szó, melyet jobb, ha megismer, mert átalakíthatja az életét]

A Facebooknál az üzenetküldő szolgáltatások mellett a blockchain technológiára alapuló megoldásokért is felelős David Marcus úgy fogalmazott: a Librában megvan a lehetőség arra, hogy világszerte emberek milliárdjait segítse hozzá egy nyitottabb pénzügyi rendszerhez.

Ha értesülni szeretne, amikor elérhetővé válik a facebookos Libra pénznem, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások