Itt a Qualcomm új processzora, menő funkciók jöhetnek az olcsó telefonokba is

Itt a Qualcomm új processzora, menő funkciók jöhetnek az olcsó telefonokba is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ismét a néhány tízezer forintos telefonok számára készített processzort a Qualcomm: bemutatkozott a Snapdragon 215.

A Qualcomm szűk öt évvel ezelőtt, 2014 szeptemberében jelentette be az első olyan processzorát, amit kifejezetten az olcsó telefonok számára készített. A Snapdragon 210-zel a 200 dollár alatti mobilokat célozták meg, majd jött az utód, a Snapdragon 212, ami szintén erre a szegmensre lőtt. A processzorgyártó most bejelentette, megérkezett az újabb fejlesztés, ami hamarosan visszaköszönhet majd a telefonokban is.

A Snapdragon 215 lényegében olyan funkciókat hoz el az olcsó, 60 és 130 dollár közti telefonoknak (ez nagyjából 17 ezer és 37 ezer forint közti összeget jelent), amikre eddig csak a drágább társaik voltak képesek. Ennek köszönhetően jöhetnek a dupla kamerák és a VoLTE (Voice over LTE) hívások is a 100 dollár alatti mobilokba.

©

Az Engadget beszámolója szerint a 64 bites architektúrának köszönhetően a chip 50 százalékkal gyorsabb, mint az elődje. Ezt elsősorban az operációs rendszer működésében, valamint az alkalmazások megnyitásánál és bezárásánál lehet majd érezni.

A Snapdragon 215 már támogatja a 19,9:9-es képarány használatát, valamint a HD+ felbontást is. Emellett a fotóknál 13 megapixeles rögzítést tesz lehetővé, a videókat pedig Full HD felobontásban lehet felvenni.

A fejlesztők szerint javult az energiafelhasználás is, így az akkumulátorok tovább bírják majd egy feltöltéssel. A grafikai megjelenítés eközben 28 százalékkal lett gyorsabb az elődnél, köszönhetően az Adreno 308-as GPU-nak. Ez akár 10 órányi videólejátszást eredményezhet.

További fontos tulajdonságok:

Mindez nem azt jelenti, hogy az olcsó telefonok meg is kapják ezeket a funkciókat, a gyártók viszont dönthetnek úgy, hogy ezt a CPU-t választják a mobil számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások