4700 méter magasan bukkantak rá egy eddig nem ismert növényre

4700 méter magasan bukkantak rá egy eddig nem ismert növényre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A havasi lótusz egy ritka és veszélyeztetett faját fedezték fel kínai tudósok a szecsuáni Volung természetvédelmi területen.

A havasi lótuszra (Saussurea balangshanensi) 4400-4700 méter magasan bukkantak rá a Kunming Botanikai Intézet kutatói a természetvédelmi területen. A növény számos különbséget mutat a havasi lótusz eddig megismert fajaitól. Egyebek mellett csípős illata is megkülönbözteti a többitől – mondta el az intézet tudósa, Csang Jacsou.

A kutatók és a természetvédelmi terület szakemberei egymástól független felméréssel alig 500 példányt találtak az eddig ismeretlen növényfajból. Megállapították, hogy a virágos növény már csak a Palang-hegységben nő, ezért a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A tudós hangsúlyozta, hogy mivel a növény élőhelye közel fekszik egy országúthoz, sürgősen tenni kell valamit a terület megóvásáért.

A környéken viszonylag kevés az emberi aktivitás, de a Volung illetékesei további lépéseket terveznek a hely védelme érdekében.

[Lenyűgöző természet: látványos kísérlettel mutatták be, mit tesznek a növények, ha megsebesítik őket – videó]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.