Van egy ország, ahol most majdnem minden ember adata kiszivárgott

Van egy ország, ahol most majdnem minden ember adata kiszivárgott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiberbiztonsági kutatók bukkantak rá arra az adatcsomagra, amely rengeteg ember online információját tartalmazza – összesen 17 millióét.

Súlyos kiberbiztonsági incidens érte Ecuador lakóit: a BBC azt írja, a dél-amerikai ország csaknem minden állampolgárának adata kiszivárgott, köztük érzékeny információk is.

A jelenségre a vnpMentor figyelt fel, amely megtalálta az összesen 18 gigabájtos adatcsomagot egy publikus, azaz mindenki által elérhető szerveren. A cég szerint az állomány 17 millió ember online információit tartalmazza, köztük telefonszámokat, személyi igazolványok számait, de a pénzügyekkel kapcsolatos információk is szabadon böngészhetők voltak rajta, míg a csomag hozzáférhető maradt.

A szerverre való bejutást (és így az állomány elérhetőségét) az ország komputeres biztonsági csoportja már lezárta. Azt nem tudni, meddig volt nyitva, és hogy az adatokat kik tekintették meg, illetve rossz kezekbe jutott-e bármi közülük. Az ilyen információk rendkívül értékesek a kiberbűnözők szemében, akik rendszerint tovább is adják azokat ismeretlen köröknek.

A BBC szerint az adatokat tároló szervert egy ecuadori elemzőcég, a Novaestrat üzemelteti.

Legutóbb júliusban, a bolgároknál történt hasonló, ott 5 millió állampolgár adata került ki a netre. A gyanú szerint azt a támadást egy 20 éves férfi követte el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.