Wifit használ otthon? Tudósok kitalálták, hogyan ne essen szét a videó, ha többen neteznek

Wifit használ otthon? Tudósok kitalálták, hogyan ne essen szét a videó, ha többen neteznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A vezeték nélküli hálózat egyik hibája, hogy a rácsatlakozókkal csökken az egy főre jutó sávszélesség, ami videónézéskor kellemetlen lehet. Az MIT szakemberei rájöttek, hogyan tudnák ezt orvosolni.

Aki gyengébb internetkapcsolattal rendelkezik, de ennek ellenére több személlyel is megosztja azt, bizonyára tapasztalta már, milyen zavaró tud lenni, ha a videó, amit néz, belassul, mert a másik nagyobb sebességgel használja a netet. A jelenség egy YouTube-on vagy Netflixen sugárzott videónál is jelentkezhet, a hatás pedig ugyanaz: élvezhetetlen lesz a műsor.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) most rálelt egy módszerre, amellyel mindez elkerülhető. A felfedezést Minervának keresztelték, és egy olyan okoseszközről van szó, amely még az indítás előtt elemezni kezdi a videót. A rendszer képes megállapítani, mekkora sávszélességet foglaljon le a lejátszáshoz, hogy az mindvégig élvezhető maradjon, és a hálózat is egyenletesen legyen elosztva a többi felhasználó közt.

[Ez is érdekelheti: Kevesen tudják, de van egy beállítás a tévékben, amit ha kikapcsol, jobb lesz a kép]

A portál egy rajzfilm és egy sportműsort hoz fel példaként. Egy lassú kapcsolat esetén egy animációnál még nem gond, ha picit várni kell, mire eltűnik a "tekerés", de egy foci- vagy kosármeccs megállása már sokkal kellemetlenebb. A Minervával viszont mindkettő zavartalan sugározható. A MIT kutató szerint a fejlesztés a bufferelés terén is kiemelkedő eredménnyel rendelkezik: sokkal kevesebb idő alatt végzi el, ráadásul nem csak otthoni körülmények közt. A kutatók úgy vélik, teljes régiók közt is bevethető, így akár napjaink ismert streaming szolgáltatásai, a Netflix vagy a Hulu is használhatják.

A Minerva mindemellett nem igényel szoftveres telepítést vagy vevőeszköz beszerelését, a rendszert gyakorlatilag észrevétlenül lehet alkalmazni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.