Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Megszámolták, hány oldal van az interneten – aztán rácsodálkoztak, mennyi működik ebből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A legnaggyobb növekedést 2016 és 2017 között produkálta az internet, de egy történelmi pillanat is 2016-hoz kötődik.

Ma már talán nehéz elképzelni, de az intenret nem volt mindig ennyire "hatalmas": 1992-ben nagyjából 10 weboldal működött – ez valószínűleg jóval kevesebb, mint amennyit ma egy átlagos felhasználó egy nap alatt megnéz. Hogy mennyi lehet most, azt eddig csak találgatni lehetett, ezért az Internet Live Stats úgy döntött, "megszámolja", hány oldalból is áll az internet.

[Elfért egy A4-es papírlapon: így nézett ki az internet 1973-ban]

A jelentés szerint 2019. augusztus közepén összesen 1,71 milliárd weboldalt lehetett elérni. Ez egy óriási szám, de sokkal jobban megértjük, milyen hatalmas, ha megnézzük, hogyan jutottunk el idáig.

A mérésből grafikont is készítettek, amiből kiderül, 1998-ban még csak 2,4 millió, 2000-ben pedig még csak 17,1 millió lap állt rendelkezésre.

©

Az első pillanat, amikor az internet átlépte az 1 milliárd weboldalas méretet, 2016-ban volt. A grafikonról jól látni, utána milyen hatalmas ugrás következett be, hiszen egy év alatt mintegy 76 százalékkal bővült a net. Ez 2018-ra kissé visszaesett, idén viszont újra emelkedésnek indult a "létszám".

Jól látni, a Yahoo milyen korán belépett a piacra, de a Google megjelenésekor is csak 2,4 millió oldal létezett. Az Instagram indulásakor még 200 millió körül volt a weboldalak száma.

Ami viszont igazán megdöbbentő: a mérések szerint a jelenlegi, 1,76 milliárd weboldalból alig 200 millió aktív létezik, vagyis az internet közel 90 százaléka "halott".

Hasonló érdekes statisztikákért, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.