Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Átszámítva közel 600 millió forintos kárt szenvedett az amerikai haditengerészet Doomsday, azaz Végítélet nevű gépe, miután leszállás közben találkozott egy madárral.

Ha valaki azt gondolná, hogy a Doomsday, vagyis a Végítélet név csak egy ZS-kategóriás akciófilmben tűnhet fel elnevezésként, akkor jelentjük: téved. Az elnevezés ugyanis létezik, ráadásul találó is, hiszen az amerikai haditengerészet azon gépét hívják így, ami

Ezek alapján persze azt is feltételezi az ember, hogy egy elpusztíthatatlan gépről van szó, ami még egy-két rakétatalálatot is képes lenne elviselni. Nos, azt talán igen, egy madár azonban igen jelentős kárt tett benne.

©

A The Washington Post beszámolója szerint a géppel épp leszállni készültek a Patuxent folyónál található légibázisra még október 2-án, amikor egy madár nekirepült a négy hajtómű egyikének. Az eredmény?

Legalább 2 millió dolláros (kb. 594 millió forint) kár.

A fedélzetén a baleset pillanatában 14 ember utazott, de senki sem sérült meg. A hajtóművet kicserélték, így a repülőgép már újra szolgálatba állhatott. A baleset egyébként néhány hónappal azután történt, hogy egy másik légitámasztponton szintén egy E-6B Mercury típusú gép sérült meg, szintén egy madár miatt.

[Nézze meg belülről: ez az a repülőgép, amit Végítéletnek hívnak, innen indíthatják az atomháborút]

©

A gép az 1991-es "leszerelése" előtt nagyjából három évtizeden át teljesített járatokat, majd a tengerészethez került. A repülő 45 méter hosszú és 12,8 méter magas. A végsebessége elérheti a 965 km/h-t, a hatótávolsága pedig 12 230 km.

A haditengerészet repülőgépei egyébként 1981 és 2011 között mintegy 16 500 olyan sérülést "szedtek össze", amit a madarak okoztak. A kár összesen 372 millió dollár volt.

Ha szívesen olvasna még repülőgépekkel kapcsolatos híreket, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.