Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Reklámokat telepít, és rájuk is kattint, mindezt anélkül, hogy a felhasználó bármit is érzékelni belőle – ez az egyik gond a Snaptube nevű androidos alkalmazással. A másik, hogy fizetős szolgáltatásokat aktivál, szintén a háttérben.

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Snaptube nevű ingyenes alkalmazással kapcsolatban egy brit kiberbiztonsági cég: az Upstream szerint az androidos program a felhasználó engedélye nélkül aktivál prémium, azaz fizetős szolgáltatásokat, melyek díjával szintén a letöltőket terheli – idézte a cég bejegyzését a TechCrunch.

A kínai fejlesztők által készített app az androidos Play áruházban nem elérhető, azt harmadik fél, illetve saját weboldala révén terjesztik, igen nagy sikerrel: több tízmillióan töltötték le, de hogy ebből hányaktól sikerült pénzt lehúznia, azt nem tudni. Maga az Upstream 70 millió olyan tranzakciót akadályozott meg az elmúlt 6 hónapban, melyeket az app indított a háttérben.

©

A Snaptube eredetileg YouTube-videók és zenék letöltésére készült, legalábbis ezzel kampányolnak fejlesztői. A programért külön nem kell fizetni, miközben Full HD-ban is elmentheti a klipeket. A szakértők szerint a probléma ott kezdődik, hogy az app a működés közben prémium szolgáltatásra regisztrálja a felhasználót, erről azonban nem küld tájékoztatást. Egyébként nem csak ez a gond vele: a program észrevétlenül hirdetéseket is pakol a készülékre, alaposan lelassítva ezzel a rendszert.

[Nagy gond van ezzel a 15 alkalmazással, azonnal törölje, ha valamelyik fent van a telefonján]

Az Upstream szerint a Snaptube ugyanazt a fejlesztői környezetet, a Mango SDK-t felhasználva született, mint a szintén kínaiak által gyártott Vidmate. A videohívásokra alkalmas programmal ugyanaz a gond: a háttérben fizetős funkcióknak nyit ajtót, ezekről pedig csak később, a számla kiegyenlítésekor értesül a felhasználó. A Snaptube készítői ennek ellenére állítják: alkalmazásuk biztonságos, amit szerintük a rengeteg letöltő is igazol.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.