Miért nem mondja meg Trump a kutya nevét, amelyik segített megölni az ISIS vezetőjét?

Miért nem mondja meg Trump a kutya nevét, amelyik segített megölni az ISIS vezetőjét?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai katonák mellett egy jól kiképzett kutyának is szerepe volt Abu Bakr al-Bagdadi likvidálásában. Az amerikai elnök egy fotót már megosztott a négylábú "tisztről", a nevét ugyanakkor titkosították.

Nem lehet tudni, hogy hívják azt a kutyát, amelyiknek fontos szerepe volt az Iszlám Államot vezető Abu Bakr al-Bagdadi megölésében. A terrorvezért néhány napja likvidálták amerikai katonák, a terepre pedig egy négylábú "kommandós" is elkísérte őket:

A kutyáról készült fotót maga Donald Trump amerikai elnök osztotta meg Twitter-oldalán, hangsúlyozva, hogy a képet feloldották a titkosítás alól, az eb nevét viszont nem árulják el. A Mashable, amely szintén megosztotta a képet, kitért arra a részletre is, miért van ez így: a nevet biztonsági okok miatt titkosította a hadsereg.

A cikkben idézik a nyugalmazott katonatisztet és írót, Mark Hertlinget, aki igyekszik megmagyarázni, melyek ezek, és miért indíthatnak el láncreakciót. Szerinte, ha az USA kiadná a kutya nevét, úgy a terroristák könnyen beazonosíthatnák a gondozót vagy a tenyésztőt. Őt ismerve fény derülhetne az akcióban részt vevő katonai egységre, és onnan már nincs sok hátra, hogy a katonákat is beazonosítsák valahogy.

Azért is titkosították az információt, mert félő, hogy az Iszlám Állam vérdíjat tűzne ki az ebre, ha ismernék a nevét, hogy megtorolják al-Bagdadi halálát. Innen nézve már a kép publikálása sem volt bölcs dolog, de mivel ez alapján gyakorlatilag lehetetlen kitalálni, hol állomásoztatják, baj sem kerekedhet belőle. Remélhetőleg Trump sem gondolja meg magát, és írja meg a kutya nevét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.