Ez lesz a következő iPhone nagy dobása?

Ez lesz a következő iPhone nagy dobása?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban új céggel bővült az Apple-höz csatlakozott vállalatok listája, ez a mostani pedig különösen izgalmas: a fotójavítás terén értek el látványos eredményt.

Az idei iPhone-okkal régi lemaradását is pótolta az Apple, hiszen ezek a telefonok már sokkal jobb képet készítenek, nem mellesleg éjszaka is használhatók. A kamerákat érintő fejlesztés ugyanakkor nem ért véget, erről egy új felvásárlás is árulkodik.

A Bloomberg számolt be róla, hogy az Apple nemrég hozzájutott egy brit startuphoz, a Spectral Edge-hez, amely egy érdekes fotótechnológiával hívta fel magára a figyelmet: olyan megoldást sikerült kitalálniuk, illetve szabadalmaztatniuk, amellyel a rosszabb képeket sokkal jobb minőségűvé változtatják. Íme az eredmény:

©

Mivel az Apple csak nagyon ritkán kommentálja egy-egy felvásárlását, valószínű, hogy a Spectral Edge miatt sem tesznek kivételt. Főleg, ha olyan dologról van szó, amelyet egy későbbi projektnél, például a jövő évi iPhone-oknál terveznek felhasználni. (A cupertinói cég egyébként elég gyakran vesz meg olyan vállalatokat, melyek megtetszenek neki.)

Azt, hogy az Apple mennyiért jutott céghez, nem tudni, a TechCrunch viszont több információt is megosztott róla, miután a Spectral 2018-ban több mint 5 millió dollárt kalapozott össze ötleteinek megvalósítására. A startupot 2014-ben alapították, és eleinte a Kelet-angliai Egyetemen belül működött. A csapat olyan technikát fejlesztett ki, amely gépi tanulás segítségével képes drámai minőségjavulást elérni a gyenge fotóknál.

A startup maga úgy határozta meg a technológiát, mint egy majdnem bárhol kamatoztatható eljárás. A képjavító ötlet ugyanis nem csak fotóknál működik, a videókat is kezeli, így akár kamerával felszerelt drónoknál, továbbá biztonsági rendszereknél is alkalmazható. Az Apple valószínűleg nem ilyen irányban szeretné továbbvinni, de persze semmi sem lehetetlen.

Ha érdeklik az iPhone-okkal kapcsolatos hírek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.