szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google szerint még nincs kész, de már így is igen hatékonynak tűnik az a szoftver, amit az emlőrák pontosabb diagnosztizálására fejlesztettek ki a DeepMind szakemberei.

Az elmúlt években már többször bizonyította a mesterséges intelligencia, hogy igen komoly hatékonysággal képes dolgozni az orvoslás terén. 2018 októberében elkészült az a szoftver, ami 3 perc alatt diagnosztizálja a Parkinson-kórt, az Amazon újdonsága a doktorok válláról igyekszik levenni az adminisztráció terhét, a Google fejlesztése életeket menthet, de épült már olyan rendszer is, amely 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását.

Most ezen a téren történt egy újabb fontos előrelépés:

a Google olyan szoftverrel állt elő, ami pontosabban ismeri fel az emlőrákot, mint maguk az orvosok.

Bár az emlőrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében, a diagnosztizálása a mai napig komoly nehézségekbe ütközik. A Google ezért a 2014-ben felvásárolt DeepMind nevű cégével egy olyan eljárást fejlesztett ki, amely kevesebbet hibázik, mint amikor az orvos próbálja meg azonosítani a betegséget.

Az Egyesült Államokban elvégzett tesztek szerint a gép 5,7 százalékkal csökkentette a hamis pozitív, és 9,4 százalékkal a hamis negatív eredményeket. Érdekes módon az Egyesült Királyságban csupán 1,2 és 2,7 százalékkal lett pontosabb a diagnózis.

A fejlesztők szerint egyelőre az algoritmus egy korai változatát tesztelték le, így könnyen lehet, hogy a jövőben még pontosabbá válik majd a diagnosztizálás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát