Van egy kis gond odafent: felrobbanhat egy műhold

Van egy kis gond odafent: felrobbanhat egy műhold

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyorsan biztonságos helyre kellene vinni egy televíziós műholdat, mert az elromlott akkumulátorai miatt idő előtt szétrobbanhat.

Az AT&T nevű nagy amerikai szolgáltató egyik televíziós műholdjával olyan problémák adódtak, melyek miatt valószínű, hogy a szerkezet fel fog robbanni – írta a SpaceNews.

A most is üzemelő műholdnak az akkumulátoraival támadtak gondok, még decemberben, ami azóta csak rosszabbodott, az üzemeltetők ezért kikapcsolták ezt az energiaforrást. A Spaceway-1 jelenleg napelemei segítségével működik.

A szakértők által végzett számítások alapján valószínű, hogy a műhold februárban árnyékba kerül, így ismét az akkumulátoraival kellene navigálnia. Mivel a telepekkel kapcsolatos problémákat távolról nem lehet elhárítani, a szakemberek jobbnak látják, ha megsemmisítik a műholdat.

A műhold hivatalosan a DirecTV tulajdona, a cég pedig úgy számolt, hogy egy hónapjuk van rá, hogy a szerkezetet elmozdítsák a geostacionárius pályáról, és az afelett 300 km-rel elhelyezkedő "temetőhöz" vigyék. Itt jelenleg több mint száz műhold kering, melyek már az utolsókat rúgják.

A feladat természetesen nem egyszerű, a Spaceway-1-ben ugyanis rengeteg üzemanyag van. Ennek oka, hogy az üzemeltetők hivatalosan 2025-ig tervezték bekapcsolva hagyni, így korábban jól feltankolták. A robbantás előtt a naftát tehát mindenképp ki kellene engedni, mert úgy a detonáció nem szólna akkorát.

A DirecTV szerint a műhold egy másodlagos eszköz, a tévéműsorokat nem ez az egyetlen szerkezet biztosítja, így az előfizetőknek nincs miért aggódniuk – legalábbis ezt állítja a cég.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.