A NASA 4K-ban mutatja meg, mit láttak a legendás Apollo-13 űrhajósai, amikor megkerülték a Holdat

A NASA 4K-ban mutatja meg, mit láttak a legendás Apollo-13 űrhajósai, amikor megkerülték a Holdat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA a korabeli adatok és frissebb felvételek felhasználásával 4K-ban újraalkotta a Holdról készült mozgóképet, hogy megmutassa, mit láttak égi kísérőnkből 50 évvel ezelőtt az Apollo-13 űrhajósai.

A történelem eddigi egyik legrázósabb küldetése éppen 50 évvel ezelőtt, 1970-ben indult. Az Apollo programban a 13-as számú küldetés lett volna a harmadik leszállási kísérlet a Holdon, ám ez végül soha nem következett be. Miután robbanás történt az űrhajó kiszolgáló egységének egyik oxigéntartályában, az űrhajósok – Jim Lovell parancsnok, Jack Swigert parancsnokimodul-pilóta és Fred Haise holdkomp-pilóta – közvetlen életveszélybe kerültek. Az embereket csak úgy tudták visszahozni a Földre, hogy az egységgel előbb megkerültették a Holdat.

[47 év után felnyitották a NASA Holdról származó mintáját]

A küldetés során begyűjtött adatok és az újabb Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda adatai alapján most, 50 évvel később a NASA 4K minőségben tette közzé, mit is láthattak a Holdból az asztronauták.

A legénység nyolc percet töltött a Hold túloldalán, teljes sötétségben, mielőtt újra megpillantották volna a Napot és a Földet. Ezt a részt a mostani animációban értelemszerűen átugrotta a NASA, de sejthetjük, hogy ha nekünk hosszúnak tűnik nyolc percen át sötétségben lenni, akkor az űrhajósoknak milyen végtelenül hosszúnak tűnhetett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.