Szomorú fordulatot vett az 5G-ellenesek háborúja

Szomorú fordulatot vett az 5G-ellenesek háborúja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A londoni Openreach távközlési cég több alkalmazottját is inzultálták azok az aktivisták, akik szerint az 5G veszélyes. Egy mostanában történt incidens miatt pedig még keményebb fellépésre számítanak a vállalatok.

Március vége óta több mint 77 5G-tornyot rongáltak meg a technológia ellenzői az Egyesült Királyságban, 180 esetben pedig zaklatták is a távközlési cégek munkatársait a Wired adatai szerint. Az ilyen jellegű támadások csak ritkán fajultak tettlegességig, de erre is volt példa. A tüntetők minden esetben arra hivatkozva léptek fel a szolgáltatóval szemben, hogy az 5G-s berendezések a koronavírus terjesztésében is közrejátszanak, amit muszáj megakadályozniuk – miközben ezt semmiféle tudományos vizsgálat nem igazolja.

Főleg a londoni Openreach embereit érte mostanság inzultus, akiket munka közben is zaklattak az 5G ellenzői. A szolgáltató most ráadásul sokkal rosszabb időszakra számít, mert az egyik közelmúltban történt incidensnek nem várt következménye lett: az Openreach egy fiatal gyakornokát fizikailag is bántalmazták, majd leköpték – a kontaktus miatt pedig önkéntes karanténba vonult, mivel a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelte magán. A cég egy másik dolgozóját megkéselték, neki emiatt kórházi ellátásra volt szüksége.

A Wired őket nem, de egy másik áldozatot meg tudott szólaltani. A Dylan nevű férfi a szolgálati járművében ült egy piros lámpánál, amikor egy másik autós besorolt mellé, a vezetője pedig kiszállt és durván szidalmazni kezdte őt. Az ismeretlen a technológia állítólagos hatásait sorolva arra utasította Dylant, hogy hagyjon fel a munkájával, “mert az 5G mindannyiunkat megöl”. A férfi azt mesélte, hogy az eset átélve rendkívül félelmet keltő volt, ahogy az illető a nyílt utcán, fényes nappal fenyegette őt.

Egy Tiffany nevű brit nő arról számolt be, hogy éppen egy pózna körül végzett munkát, amikor egy férfi odalépett hozzá, és számonkérte, tudja-e, hogy amit csinál, azzal a koronavírus terjedését segíti. Az idegen filmezte is az Openreach mérnökét és azzal próbálta megfélemlíteni, hogy közölte: a felvételt feltölti a Facebookra és a YouTube-ra, amivel a közönség majd tudomást szerez a kilétéről.

A Wired összegzése szerint bár a közösségi médiában valamelyest csökkentek az 5G-ről szóló álhírek, még mindig rengeteg az olyan bejegyzés, amikben a koronavírust mossák össze az újfajta hálózattípussal. Ezekről csak az elmúlt néhány napban 54 ezer poszt született, igen változatos grafikákkal. Az egyikben például Bill Gatest, a Microsoft milliárdos társalapítóját ábrázolták úgy, mint az 5G legnagyobb terjesztője, és az ember, aki a világ végét akarja.

Az 5G-vel kapcsolatos félelemkeltésnek semmilyen tudományosan bizonyított alapja nincsen. Sőt: a legutolsó, több éven át zajlott (vagyis igen átfogó) kutatás eredménye szerint az 5G semmilyen veszélyt nem jelent az emberre.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások