Videó: Szatymazon próbálták ki, mi történik, ha drón ütközik egy levegőben lévő repülőgéppel

Videó: Szatymazon próbálták ki, mi történik, ha drón ütközik egy levegőben lévő repülőgéppel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két drónt vezettek a szatymazi repülőtéren egy Antonov An-2-es típusú repülőgépnek. Az egyiket akkor, amikor a gép már a levegőben volt.

Az elmúlt években sokszor hallhattunk már arról, a drónok milyen komoly veszélyt jelentenek a repülőgépekre. Bár elsőre talán nem így tűnik, de kis szerkezetek súlyos károkat okozhatnak a légi járművekben, arról nem is beszélve, hogy az utasok élete is veszélybe kerülhet egy ütközéskor.

[Videó: ez történik, ha 383 km/h-nál drón csapódik a repülőgép szárnyának]

Olyat eddig szerencsére nem lehetett látni, hogy egy drón egy levegőben szálló repülőgépnek ütközik, ám a kísérletek miatt most ezt is kipróbálták a szakemberek. Ráadásul magyar szakemberek, méghozzá a szatymazi repülőtérnél.

Ehhez egy Antonov An-2 típusú légcsavaros repülőgéppel szálltak fel, hogy kiderüljön, milyen károkat szenved a jármű, ha a levegőben ütközik neki egy drón. A biztonság kedvéért a repülő csupán 96 km/h sebességgel – vagyis meglehetősen lassan – repült, a lehető legközelebb a talajhoz.

A videóból jól látszik, hogy a 3 kg-nál könnyebb DJI drón szerencsére nem sok kárt tett a repülőgépben. A tesztelők azt azért megjegyezték, egy ilyen balesetnél rendkívül sokat számít a sebesség és a tömeg, az utasszállító repülőgépekben éppen ezért sokkal nagyobb kár keletkezhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.