Egyre nagyobb lemaradásban az Intel, 2022 előtt nem jön a modernebb új processzor

Egyre nagyobb lemaradásban az Intel, 2022 előtt nem jön a modernebb új processzor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rossz hírt közölt az Intel: a cég 7 nanométeres gyártási technológiájával készülő lapkáinak gyártását újabb fél évvel kellett eltolni, így már egy év a lemaradás az eredeti tervhez képest.

Az Intel nemrég bejelentette, hogy valami nagy dobásra készül szeptember 2-án. Hogy mit fognak majd bemutatni, azt egyelőre nem tudni, az iparág azonban arra számít, a januárban megvillantott új processzorait vonultatja majd fel a cég. Az viszont már kiderült, hogy mi az, amit egész biztosan nem láthat a közönség: a 7 nanométeres gyártási technológiával készülő lapkákat.

Mindezt az Intel által csütörtökön közzétett pénzügyi jelentésből lehet kiolvasni. A cég azt közölte a befektetőkkel: az említett chipek fejlesztéséhez további hat hónapra lesz szüksége a vállalatnak. Ez igen rossz hír a befektetőknek, így ugyanis a 7 nanométeres gyártási technológiával készülő processzor egy évet már biztosan késik, így vele együtt a várható profit is.

A részvényesek valószínűleg már a jelentés előtt sem voltak túlságosan boldogak, hiszen az Apple nemrég jelentette be, hogy lecseréli a számítógépeiben az Intel processzorait, és saját fejlesztésű chipeket pakol majd beléjük. Emellett az sem hajtja az Intel malmára a vizet, hogy az AMD és az Nvidia már elkészült a saját, 7 nm-es processzoraival, vagyis a cég jelentős lemaradásban van a piachoz képest is. Ha a mostani ütemtervet tartani tudja az Intel, akkor is csak 2022 végére, vagy 2023 elejére készülhet el a chipekkel.

A fejlemények hatására a vállalat papírjainak értéke jelentősen csökkent.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások