Visszatért a Crew Dragon

Visszatért a Crew Dragon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az űrhajósok két hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson.

Leszállt a Mexikói-öbölben vasárnap, helyi idő szerint délután a SpaceX magánvállalat Dragon nevű űrkapszulája a NASA két asztronautájával, Doug Hurley-vel és Bob Behnkennel a fedélzetén.

A két űrhajós jól van. Járművük Florida térségében, Pensacola közelében érkezett a vízbe négy óriási ejtőernyő segítségével. Az eseményt az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA élőben közvetítette. A két űrhajós 21 órával korábban vált el a Nemzetközi Űrállomástól, ahol két hónapot töltött.

A felszedésükhöz több mint 40 ember mozgósítottak, két kutató-mentő hajót, két gyorsnaszádot és néhány helikoptert vetettek be.

Az űrhajósok az egyik kutató-mentő hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, majd átszállítják őket a félszigetre, de még nem tudni, hogy tengeri vagy légi úton.

Kilenc éve ez volt az első amerikai űrrepülés saját eszközzel, mert az űrrepülőgépek leállítása óta az amerikai kozmonauták is orosz űrhajókat használtak.

Az eseményeket élőben közvetítette a NASA.

Május 30-án, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor indult el a SpaceX Crew Dragon űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrhajósok július 22-én tartották meg utolsó űrsétájukat, augusztus 2-án, magyar idő szerint reggel 8 óra körül indultak vissza a Földre.

Hozzászólások