Bezuhant az okostelefonok piaca, a Samsung és az Apple tartja magát

Bezuhant az okostelefonok piaca, a Samsung és az Apple tartja magát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A piacelemző cégek abban egyetértenek, hogy 2020 második negyedéve nem a legjobb volt az okostelefonokat gyártó cégek történetében, a visszaesés mértékét ugyanakkor eltérően mérték. Egy biztos: még mindig a Samsung harapja ki a legnagyobb szeletet a piaci tortából.

Strategy Analytics összegzése alapján a vártnál kevésbé rázza meg a világjárvány: az idei évre előzetesen 15,6 százalékos visszaeséssel számoltak az elemzők, már csak 11 százalékos mérséklődésről szól a fáma.

GSMArena által közölt becslés szerint a Samsung idén 265,5 millió készüléket fog értékesíteni, ami 21 százalékos piaci részesedést jelent. Ezután jön a Huawei a maga 192,7 milliós darabszámával, míg a harmadik helyen az Apple áll majd a 190,1 millió készülékével. Ez 15,3 százalékot jelent.

Jövőre, jósolják, nagyjából a 2019-es szintre áll majd vissza az okostelefonok piaca. A Samsung újra 295 millió készüléket adhat el, az Apple és a Xiaomi is nyerhet, a Huawei lehet a nagy vesztes.

©

Hogy állunk most?

A TrendForce jelentése már az idei második negyedéves, már megvalósult tranzakciókról szól. A dokumentum szerint a 2020 áprilisa és júniusa között eladott 268 millió darab okostelefonból – amely éves szinten 16,7 százalékos visszaesést jelent – a Samsung harapta ki a legnagyobb szeletet (19,2%), majd a Huawei (18,2%) és az Apple (14,3%) következik.

A TrendForce elemzői úgy vélik, a Samsungot elsősorban az érintette rosszul, hogy az amerikai, az európai és az indiai piacokon csökkent a vásárlói kedv. Arra számítanak, hogy ez a jelenleg zajló harmadik negyedévben már nem így lesz, és a vállalat a Huawei kárára gyarapodik tovább.

©

A Huawei 2020 második negyedévében elsősorban a kínai piac miatt 52 millió darab készüléket adott el, a hazai pályán kívüli piacokon azonban nem remekel a cég.

Az Apple viszont köszöni szépen, remekül van: 2020 második negyedévében 8 százalékkal több telefont tudtak eladni, mint 2019-ben ugyanekkor, amit elsősorban az iPhone SE bemutatásának köszönhet a cupertinói cég. (Az elemzők hasonlóan pozitív eredményre számítanak a következő negyedévben is, bár kérdés, hogy a TikTok vagy a WeChat betiltása, illetve a Fortnite kiűzése mennyire érezteti majd a hatását egyes piacokon.)

A rangsor negyedik helyén a Xiaomi végzett 29,5 millió eladott mobillal, az ötödik az Oppo volt 27,5 millióval (és ebbe beleszámít a OnePlus teljesítménye is), míg a Vivo a hatodik lett 26,5 millió egységgel. A TrendForce arra számít, hogy 2021-ben az 5G-képes készülékek eladási számai mennek majd meredeken felfelé, köszönhetően annak, hogy már nemcsak a csúcskészülékekben lesz majd ott az 5G-modem.

©

Hasonló eredményre jutott a Gartner is. A vállalat elemzői szerint a második negyedévben a piac 20,4 százalékkal ment össze tavalyi év hasonló időszakához képest, ebben a negyedévben 370,2 millió helyett 294,6 millió telefon talált gazdára.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások