Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világon elsőként ültettek be indukált pluripotens őssejtekből (iPS) származó látósejteket pigmentáris retinadegenerációban szenvedő páciens szemébe egy japán kórházban.

A Kobe város szemklinikáján kezelt páciens olyan betegségben szenved, amely látásproblémákat okoz különösen szürkületben a retinában lévő fotoreceptorok fokozatos elvesztése miatt. Csak Japánban mintegy 30 ezren élnek a betegséggel, amelyre nincs ismert gyógymód. Mivel úgy vélik, a pigmentáris retinadegenerációt génmutáció okozza, a japán kutatócsoport a látósejtek létrehozásához egy egészséges donor vérsejtjeit használta, nem a páciensét.

A mostani eljárásban alkalmazott iPS-sejteket Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem kutatója fedezte fel, munkájáért 2012-ben megkapta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Ezek a sejtek a test bármely típusú szövetévé képesek átalakulni.

[Van egy grandiózus repülőgép, amely fedélzetén egy komplett szemkórház működik]

Ezúttal a sejteket különböző anyagok használatával háromdimenziós retinaszövetté tenyésztették, majd fotoreceptoros sejteket tartalmazó lappá formálva beültették a páciens retinájába. Egy éven át fogják megfigyelni, hogy teste nem löki-e ki a beültetett sejteket. Azt is vizsgálják, hogy az új sejtek a test korábbi sejtjeivel részt vesznek-e a látásban, annak kommunikációjában és közvetítenek-e információt az agyba.

A kutatócsoport tervei szerint egy második páciensen is elvégzik a beavatkozást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások