Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit kormány akár napi 100 ezer fontos, vagyis nagyjából 300 millió forintos bírsággal is sújthatja azokat a telekommunikációs cégeket, amelyek Huawei-eszközöket használnak a hálózatukban. A szigorítás egy új törvénytervezet része.

Miután kiderült, hogy az Egyesült Államok következő vezetője a demokrata Joe Biden lesz, a Huawei számára felcsillant a remény, hogy talán más szelek fújnak majd a következő években a szankciókkal sújtott cég számára.

A vállalat ennek reményében november közepén arról kezdett el kommunikálni, hogy a britek átgondolhatnák, valóban ki akarják-e őket zárni az 5G-s fejlesztésekből, hiszen ők maguk nem találtak olyan jelet, ami alapján biztonsági kockázatként lehetne tekinteni a Huaweire. Bár hivatalos választ nem kaptak, a legutóbbi brit döntések alapján egyelőre úgy tűnik, kár reménykednie a kínai cégnek.

A BBC beszámolója szerint az új biztonsági törvény alapján, ha a telekommunikációs cégek nem tartják be a szigorú előírásokat – vagyis, hogy nem használhatnak Huawei-eszközöket –, komoly bírságra számíthatnak. Ennek értelmében a forgalmuk 10 százalékát, vagy akár napi 100 ezer fontot (kb. 300 millió forint) is fizethetnek büntetésként.

Bár a kitiltásról régóta lehet már hallani, ez az első alkalom, hogy törvényben rögzítenék: nem lehet Huawei-eszközt használni. Egyelőre még csak törvénytervezetről van szó, vagyis a brit parlamentnek előbb meg kell szavaznia azt. A kormány szerint a 100 ezer fontos büntetést akkor alkalmazzák, ha "folyamatos szabálysértést" tapasztalnak.

©

A korábbi tervek szerint 2027-ig kell teljesen Huawei-mentesíteni a telekommunikációs hálózatokat, ugyanakkor a legfrissebb döntés értelmében már 2021 szeptemberétől megtiltanák a cégeknek, hogy a Huawei 5G-s eszközeit használják. Ennek értelmében a vállalatok a Nokia és az Ericsson készülékeit építhetik be a hálózatukba.

Emellett a brit kormány egy olyan új stratégiát is bemutatott, amely segítségével új beszállítókat vonnának be az 5G-s fejlesztésekbe. A cél, hogy minél több gyártóval dolgozzanak együtt, és a jövőben a hálózat fejlesztése és karbantartása ne csupán néhány cégen múljon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.