Magyarok csináltak digitális tűzijátékot szilveszterkor Amerikában, elképesztő lett

Magyarok csináltak digitális tűzijátékot szilveszterkor Amerikában, elképesztő lett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a rendes tűzijátéknál is látványosabb az a fényshow, amelyet a budapesti Maxin10sity bevonásával hoztak létre Seattle híres üvegkilátójánál. A szilveszteri fényáradat csak képernyőn volt látható és hallható, ott viszont megérte a pénzét.

A koronavírus-járvány miatt Seattle-ben sem tartották meg a hagyományos szilveszteri tűzijátékot, de az amerikai nagyváros így sem maradt látványos fényshow nélkül: egy budapesti vállalkozás, a hasonló munkákban már többször bizonyított Maxin10sity és egy amerikai művész, Terry Morgan ismét összeálltak, hogy különleges módon, digitális fénytechnikával búcsúztassák el 2020-at.

A televíziókban, illetve online sugárzott műsor helyszínét a seattle-i üvegkilátó és étterem, a híres Space Needle adta, de csak digitális értelemben: a fényshow a valóságban ugyanis nem történt meg. A készítők mindezt a digitális leképezés technológiájával érték el. Az elképesztő műsort a helyi KING 5 tévécsatorna élőben közvetítette.

A felvételen lévő építmény természetesen igazi, ahhoz ugyanis, hogy a fények minél látványosabbak legyenek, különféle kameraállásokban rögzítettek jeleneteket a Space Needle körül. Az így keletkező anyagra ezután rétegenként kerültek rá a fények, illetve alakzatok, merthogy a show ilyen elemeket is tartalmazott.

A digitális fénytechnika másik előnye, hogy a rendes tűzijátékkal szemben itt nincs zaj, amely elriasztaná az állatokat. Az alatta hallható zene pedig csak olyannyira hangos, amennyire azt a tévénéző/internetező akarja.

Terry Morgen és a magyar Maxin10sity a 2018-as Borealis fényfesztivált is együtt valósította meg. Bár az sem sikerült rosszul, a mostani projekt volt a csapat eddigi legmerészebb vállalkozása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.