szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig azért nem engedélyezték az oltóanyag használatát ennél a korcsoportnál, mert nem állt rendelkezésre elég adat a hatásáról.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár együttműködésével kifejlesztett vakcinát eddig csak életkori korlátozással lehetett használni: a 18 és 64 év közöttieket olthatták be vele (itthon a 60 év alatti krónikus betegeknél használták eddig, de a jövőben ez változik, mert van már elég adat arról, hogy idősebbek is kaphatják). A más korcsoportba tartozóknak azért nem engedélyezték a beadását, mert nem volt elég adat a hatékonyságának megítélésére.

A német kancellár bejelentése szerint azonban mostantól ez megváltozik. Angela Merkel szerdán azt mondta: az új vizsgálatok során elég adat gyűlt össze, így az oltóanyag az idősebb korosztály számára is engedélyezhető.

Hozzátette, Németország is követi az Egyesült Királyság példáját, és kitolja az oltás két dózisa közötti időszakot, hogy az első adagot minél többen mielőbb megkaphassák. (Március 1-je óta Magyarországon is ennek az elvnek megfelelően szerveződik az oltási kampány.)

Szerdán Belgiumban is azt közölték, hogy az időseknek is beadhatóvá teszik a vakcinát.

A múlt héten Franciaország vizsgálta felül korábbi álláspontját, és engedélyezte, hogy a 65–74 év közötti krónikus betegek is megkaphatják az oltást. A 75. évüket betöltötteknek azonban továbbra is a Pfizer vagy a Moderna vakcináját ajánlják fel.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Németországban az emberek vonakodtak beoltatni magukat az AstraZeneca vakcinájával: február 25-ig a leszállított mennyiségnek csak a 15 százalékát használták fel, egymillió adag pedig felgyűlt a raktárakban. Ennek hátterében az NBC News akkori összefoglalója szerint a vakcina hatásosságáról (vagy inkább hatástalanságáról) szóló sajtóhírek állhattak, illetve az, hogy a szövetségi államok nem szervezték meg elég jó a saját oltási kampányukat.

Az Egyesült Királyság egészségügyi vezetői szerint azonban az oltás „magasszintű védelmet” nyújt minden korosztály számára. A klinikai tesztek alatt egyetlen résztvevő sem került kórházba a koronavírus okozta betegség, a Covid–19 miatt, vagy mutatta annak súlyos tüneteit.

Magyarországon az AstraZeneca oltását a 18–59 éves korosztályba tartozóknak ajánlják fel.

(via BBC)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

256 újabb áldozata van a járványnak, 5300 fölött az új fertőzöttek száma

256 újabb áldozata van a járványnak, 5300 fölött az új fertőzöttek száma