"Repülő" hajót fényképeztek Anglia partjainál

"Repülő" hajót fényképeztek Anglia partjainál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC meteorológusa szerint nem paranormális jelenségről van szó, a repülő hajó valójában csak egy optikai csalódás.

Különleges jelenséget sikerült lefotóznia a brit David Morrisnak az Anglia dél-nyugati csücskében található Falmouth partjainál. A férfi fotóján egy teherhajó látható, ami nem a vízen, hanem a "levegőben" úszik.

Wait, what?

Közzétette: BBC News – 2021. március 4., csütörtök

Aki esetleg azt gondolná, hogy paranormális jelenségről van szó, azt el kell, hogy keserítsük: valójában egy ritka, de létező természeti jelenség áll az optikai csalódás mögött.

A BBC meteorológusa, David Braine meg is magyarázta, hogy pontosan miért látni azt, hogy a hajó a levegőben halad. A szakember szerint valójában a fény törését okozó különleges légköri viszonyok miatt tűnik úgy, hogy a vízi jármű a levegőbe emelkedett. Mint mondja, ez az illúzió az Északi-sarknál nagyon is gyakori, de ritkán – telente – az Egyesült Királyságnál is megfigyelhető.

A jelenség magyarázata viszonylag egyszerű: a hideg víz felett meleg levegő jelenik meg. Mivel a levegőrétegek emiatt különböző sűrűségűek, a fény különböző módokon törik meg rajtuk. Emiatt – ha a megfigyelő a megfelelő szögben áll – úgy tűnik, mintha az adott tárgy magasabban helyezkedne el a valós pozíciójához képest.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.