szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók három mesterséges édesítőszert vizsgáltak meg, ezek 3-14 százalékkal növelték a rák kialakulásának kockázatát.

A tudósok évtizedek óta mondogatják, hogy a mesterséges édesítőszerek rákot okoznak a kísérleti egerekben. Annak ellenére azonban, hogy minden jel arra mutat, a laboratóriumi állatok esetében megnőtt a rák kialakulásának kockázata, azt is megállapították, hogy a rágcsálókon végzett tesztek eredményei nem határozzák meg, az emberre milyen hatása van ezeknek a szereknek. Egy új tanulmány azonban ennél jóval borúsabb képet fest.

A Plos Medicine című tudományos lapban megjelent publikációban a kutatók azt írják, több mint 100 ezer frania önkéntestől több mint egy évtizeden át gyűjtött adatokat vizsgálták át. Ezekből azt olvasták ki, hogy a mesterséges édesítőszerek használata valóban növeli a rák kialakulásának kockázatát. Számszerűsítve ez azt jelenti: akik fogyasztják, azoknál 13-14 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen daganatos megbetegedés.

A tudósok alapvetően három édesítőszerre fókuszáltak: az aszpartámra, a szukralózra és az aceszulfám-K-ra. Ezeket különböző neveken találhatók meg a boltok polcain.

Nem segít a fogyásban az édesítőszer, és az sem biztos, hogy egészséges

Nincs rá bizonyíték, hogy veszélyes, de kutatók ezt sem zárják ki.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár az nem egyértelmű, hogy ezek valóban rákot okoznak-e, az az adatok alapján egészen biztos, hogy megnövelik ennek a kockázatát. Az aszpartám esetében 15 százalékkal, az aceszulfám-K esetben 13 százalékkal, míg a szukralóz esetében 3 százalékkal nő ennek esélye.

A fenti eredményt úgy kapták meg, hogy figyelembe vettek más, a rák kialakulásval kapcsolatos lehetséges tényezőket is, mint például a nem, az életkor vagy a dohányzás.

Nagyot csökkent a magyar piacon forgalmazott üdítők cukor- és kalóriatartalma

2010-ben az üdítőitalok 100 milliliterre vetített átlagos energiatartalma 40 kalória volt, ma 22 kalória.

A szakemberek szerint azért is érdemes odafigyelni az ilyen eredményekre, mert az olyan termékek, mint például a cukormentes italok, vagy más egyéb élelmiszerek tartalmazhatják ezen mesterséges édesítőszerek valamelyikét. A BGR szerint ugyanakkkor a cégek gyakran hirdetik úgy ezeket a termékeket, hogy egészségesebbek, mint a cukros változat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!