szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A horvát kormány elfogadta a közvetítésre tett amerikai ajánlatot és felhatalmazta Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert, hogy válasszon ki egy közvetítőt, aki segíthet Zágráb és a Mol magyar olajipari társaság tárgyalásain - jelentette a Hina horvát hírügynökség hétfőn egy jól értesült forrásra hivatkozva.

Az amerikai fél felajánlotta baráti közvetítését a horvát kormány és a Mol közötti vita megoldásához, és ezt a Mol elfogadta - mondta Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet még október közepén a Vecernji List című lapnak adott interjúban. 

A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében. 

A közvetítést Chris Murphy amerikai szenátor a Zágrábban október közepén tett látogatásán ajánlotta fel a horvátországi vezetőknek. A Hina értesülései szerint a kormány a múlt héten csütörtökön zárt ajtók mögött fogadta el az amerikai közvetítést engedélyező döntést, amely azonban nem jelenti azt, hogy a választottbírósági eljárást feladja.

A Jutarnji List című horvát napilap hétfőn azt írta, hogy a közvetítőt négy személy közül választja ki a gazdasági miniszter. A közvetítő nem fog bírói szerepet játszani, csak segítséget nyújt a horvát kormány és a Mol közötti tárgyalásokhoz. A Mol és a horvát kormány legközelebb december első felében tárgyal ismét.

A Hina úgy tudja, hogy a kormány nem zárja ki a Mol INA-részesedésének megvásárlását, ha a magyar vállalat az eladás mellett dönt, de oly módon, hogy az ne növelje a horvát államadósságot. Egy amerikai vállalat érdeklődik az INA iránt, és megkezdte a vállalat átvilágítását.

Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában, a horvát állam pedig a részvények 44,84 százalékát birtokolja. A Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A HRT horvát közszolgálati televízió október közepén annak a feltételezésnek adott hangot, hogy az amerikai közvetítői ajánlat abból az aggodalomból fakad, hogy a Mol egy orosz vásárlónak készül eladni részesedését.

Magyarországnak és Horvátországnak, valamint az egész régiónak fontos, hogy megegyezés szülessen az INA jövőjéről - mondta Amos Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiaügyekért felelős különmegbízottja nemzetközi telefonos sajtótájékoztatóján hétfőn.

Az amerikai nagykövetség által szervezett eseményen a különmegbízott kifejtette: konstruktív tárgyalásokra van szükség annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék az INA-t. Ennek érdekében Amos Hochstein a magyar és a horvát kormány képviselőivel is konzultált, és a továbbiakban is támogatja a feleket a megegyezésre törekvésben, a mielőbbi egyetértés ugyanis - mondta - mindkét ország érdeke.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe